Site coolinaria.ro

Batoanele de cereale - DA sau NU?


Batoanele de cereale - DA sau NU? Nu toate batoanele sunt create la fel...
Desi unele sustin ca sunt sanatoase, ele pot contine grasimi saturate, zahar si alte ingrediente care pot dauna dietei tale.

Iata la ce trebuie sa fii atenta atunci cand alegi un baton de cereale:

Calorii
Daca mananci batonul pe post de gustare, acesta trebuie sa se incadreze in 200 de calorii, poate 250 daca are in compozitie fructe si nuci. Aceste alimente sunt mai bogate in calorii, dar si in nutrienti. Este o mare diferenta intre 200 de calorii din nuci si 200 de calorii din orez expandat.
Daca batonul iti tine loc de pranz, atunci poate avea pana la 400-500 de calorii. O masa completa poate fi alcatuita dintr-un astfel de baton, alaturi de un mar, branza proaspata sau iaurt.

Proteine
Intre 4 si 5 grame de proteine te vor mentine satul daca vrei o gustare.
Daca inlocuiesti o masa intreaga, alege batoane cu un continut de minim 15 grame de proteine.

Fibre
Verifica lista de ingrediente, sa vezi de unde vin fibrele. Exista batoane care se pretind a fi sanatoase, dar contin de fapt fibre adaugate. Doar pentru ca mentioneaza un continut de 6 grame de fibre, asta nu inseamna ca sunt o alegere buna. Alege, mai degraba, doar 3 grame, dar care provin din ingrediente naturale.


Grasimi
Si proveninenta grasimilor este foarte importanta. Daca acestea sunt obtinute din nuci sau uleiuri, sunt in regula, chiar si cele saturate. Pentru batoanele cu nuci, intre 10-11 grame de grasimi sunt acceptabile, cu aproximativ 2 grame de grasimi saturate. Pentru celelalte, alege-le pe cele cu un continut de grasimi de 5-6 grame.

Zahar
Daca dulceata vine din fructele confiate, vei consuma si nutrienti, odata cu acestea. Deci, intre 10 si 12 grame sunt in regula. Insa, dacă glucoza si mierea se afla printre primele ingrediente, mai bine pui batonul la loc pe raft.

Sodiu
Batoanele tind sa fie destul de sarace in sodiu, mai ales daca sunt facute din alimente integrale. Alege un baton cu nu mai mult de 100-200 mg de sodiu.

Totusi, daca un baton nu se afla in limitele mentionate, nu inseamna neaparat ca nu este unul bun.
Uita-te la mancaruri per total, nu chiar nutrient cu nutrient...
Unele batoane pe baza de nuci contin mai multe grasimi decat e recomandat si, totusi, sunt foarte echilibrate din punct de vedere nutritional.

Autor:  Andreea Utza