Site coolinaria.ro

Tot ce nu stiai despre lapte


Tot ce nu stiai despre lapte Laptele, indiferent ca e de vaca, de soia sau de migdale, iti ofera o sursa buna de calciu.

Insa, ar trebui sa stii cand, cum si de ce ar trebui sa-l introduci in alimentatia ta.
Iata tot ceea ce nu stiai despre lapte:

1. Bautorii de lapte traiesc mai mult
In ciuda multiplelor beneficii pe care le aduce laptele, multi adulti il evita. Nu te grabi sa-l excluzi din dieta ta. Laptele poate reduce riscul bolilor de inima si al infarctului cu pana la 20%.

2. Iti poate salva dintii
Desigur, calciul si vitamina D din lapte construiesc oase puternice, dar stiai ca acesta poate ajuta si un dinte aflat in pericol? Daca un dinte definitiv cade, pune-l repede intr-un pahar cu lapte rece, pentru a-l pastra pana cand ajungi la dentist. Acesta ti-l poate pune la loc.

3. Laptele cu ciocolata
Dupa ce ai fost la sala si ai lucrat din greu, un pahar de lapte cu ciocolata este ideal pentru a-ti reface energia. Nu exclude aceasta bautura din dieta ta, doar pentru ca poate parea pentru copii.

4. Alergia la lapte
Laptele este unul dintre cei mai comuni alergeni, in special in randul copiilor. Multi au o alergie la o proteina din laptele de vaca. Insa exista si alte optiuni: laptele de soia, de migdale sau de orez. Totusi, ai grija sa citesti lista de ingrediente, deoarece multe pot contine zahar si grasimi. Foarte multe variante sunt fortificate cu calciu.



5. Foloseste-l la prajituri
Chiar daca esti alergic la lapte, sansele sunt ca, daca il consumi in prajituri, sa nu ai probleme cu acesta. Un studiu facut cu 88 de copii, a demonstrat ca acestia pot consuma lapte in prajituri, napolitane sau briose, fara sa resimta simptomele alergiei.

6. Nu suporti laptele
Poate chiar nu-ti place laptele si nu vrei sa-l consumi. Asta inseamna ca va trebui sa recuperezi calciul si vitamina D pe care le-ai fi luat din acesta. Poti gasi 415 mg de calciu intr-un pahar de iaurt cu 2% grasime. De asemenea, o jumatate de cana de broccoli contie 89 mg de calciu, deci va trebui sa mananci o cana si jumatate. Alte surse bune sunt somonul si tofu. Nu uita sa stai la soare, deoarece vitamina D iti ajuta oasele sa absoarba calciul.

Autor:  Andreea Utza