Site coolinaria.ro

De ce ti-e mereu foame?


De ce ti-e mereu foame? Ti se intampla sa ai perioade in care simti ca ti-e foame incontinuu?
Este o diferenta intre a te simti flamand dupa ce ai stat mult timp la sala si a te simti flamand mereu...

Iata care ar putea fi cauzele:

1. Esti deshidratat
Deshidratarea poate fi resimtita, deseori, precum foamea. De fapt, corpul tau are nevoie doar de fluide. Confuzia se produce in hipotalamus, partea creierului care regleaza apetitul si foamea. De aceea, in loc sa bei un pahar cu apa, vei alege o punga mare de chips-uri. Evita acest lucru mentinandu-te mereu hidratat. Primul lucru cu care ar trebui sa-ti incepi ziua este un pahar cu apa.

2. Nu dormi bine
Atunci cand te trezesti dupa o noapte in care nu ai dormit bine, doi hormoni ai apetitului comploteaza deja impotriva ta: cel resposabil de stimularea apetitului si cel care iti da senzatia de satietate. Lipsa somnului te face, evident, sa fii obosit. De aceea, vei cauta surse de carbohidrati, pentru a-ti reface energia, chiar daca nu esti, de fapt, flamand. Incearca sa dormi cel putin 7-8 ore pe noapte.

3. Consumi prea multi carbohidrati rafinati
Ai observat ca dupa ce mananci o gogoasa ti-e greu sa te abtii de la a mai manca una? Asa functioneaza creierul tau atunci cand primeste carbohidrati rafinati. Cei gasiti in faina alba, prajituri, grisine sau biscuiti cresc nivelul zaharului din sange foarte repede, fapt care creeaza o foame intensa pentru si mai multi carbohidrati. Alege surse sanatoase, cum ar fi merele, semintele de chia, midgalele sau fisticul.



4. Esti prea stresat
Tuturor ni s-a intamplat sa avem o zi stresanta la serviciu si ne-am calmat mancand peste masura. Atunci cand esti tensionat, sistemul tau creste productia hormonilor de stres, adrenalina si cortizolul. Acestia iti pacalesc organismul sa creada ca este sub asediu si ca are nevoie de energie, deci apetitul tau creste. Incearca sa te relaxezi mai des, cu o sedinta de yoga sau ascultand muzica preferata.

5. Bei prea mult alcool
Acel cocktail de dinainte de cina sau paharul de vin stimuleaza senzatia de foame, chiar daca stomacul tau este plin. Este mult mai probabil sa consumi mancaruri bogate in calorii dupa ce consumi alcool. Deoarece acestea te deshidrateaza, poti avea impresia ca ti-e foame, cand, de fapt, ai nevoie doar de apa. Incearca sa echilibrezi acest efect: atunci cand consumi alcool, bea si apa.

6. Trebuie sa mananci mai multe proteine
Daca-ti vei umple farfuria cu proteine si grasimi sanatoase, vei tine foamea la distanta. Nu doar ca raman mai mult timp in stomac si dau senzatia de satietate, dar suprima si apetitul.

Autor:  Andreea Utza