Ouale sunt un ingredient de baza in alimentatia noastra si ne place sa credem ca le stim toate secretele. Asa sa fie oare?
INFORMATII GENERALE
- Daca trebuie sa taiati oua fierte tari, inca fierbinti, ca sa nu se lipeasca de lama cutitului, inmuiati-o inainte in apa fierbinte.
- Ca sa nu crape coaja la fiert, puneti in apa o lingura de otet si intepati inainte varful oualor cu un ac.
- Ouale sunt crapate, dar vreti sa le fierbeti totusi? Inveliti-le in folie de aluminiu!
- Vreti sa pastrati ouale un timp cat mai indelungat? Ungeti-le coaja cu albus!
- Nu spalati ouale murdare inainte de a le pune la rece, pentru ca le distrugeti stratul protector si se vor strica mai repede. In plus, risca sa ia cu usurinta celelalte mirosuri din frigider.
- Nu folositi oua de rata in compozitia prajiturilor! Acestea au albusul gras si nu se va bate spuma.
ALBUSUL
- Adaugati un praf de sare/zahar, putina apa rece sau zeama de lamaie inainte de a bate albusul, pentru ca acesta sa se intareasca mai repede. Adaugand apa, veti mari considerabil si volumul de albus batut obtinut.
- Ati folosit mai multe galbenusuri intr-o reteta si v-a ramas albus? Il puteti pastra in siguranta cateva zile, daca ii picurati putina apa deasupra.
- Pentru ca albusul spuma sa nu se lichefieze, adaugati zaharul in 2 reprize: una cand incepeti sa bateti albusul, a doua la final.
GALBENUSUL
- Daca v-a ramas galbenus, il puteti tine 2 zile intr-o cana, acoperindu-l cu apa rece.
- Cand dregeti ciorba cu galbenus, frecati-l separat cu putina ciorba fierbinte. Daca-l frecati cu ciorba rece, va ramane crud, fara gust si cu un aspect neplacut.
Pentru mai multe sfaturi, nu ezitati sa apelati la colectia noastra dedicata:
-
15 lucruri pe care nu le stiai despre oua
-
Cum ne dam seama daca ouale sunt proaspete sau nu
-
Cum se separa albusul de galbenus
-
Ce poti face cu albusurile ramase
-
Sfaturi si trucuri pentru bezele perfecte
Autor: Liana Hardt