Site coolinaria.ro

Consumul de oua


Consumul de oua Nu-mi plac ouale. Singurele variante in care le agreez sunt salata de oua sau omleta (aceasta din urma nefiind tocmai indicata, pentru ca se prepara prin prajire).

Oul este, insa, un meniu la indemana si se pare ca nu este nici asa periculos cum se crede, atat timp cat nu se fac excese. Vorbim despre ou in varianta fiarta: crud se asimileaza foarte greu, iar prajit este nociv. Oul este o sursa importanta de energie deoarece contine: albumine, bioregulatori, calciu, fier, vitaminele A, B1, B2 si acid nicotinic. Nu ingrasa si nu duce la cresterea colesterolului (totusi pentru cei care au colesterolul ridicat se recomanda consumarea doar a albusului). Oul este o sursa importanta de proteine si nu dauneaza ficatului decat in exces sau in forma prajita.

Foarte important este ca ouale consumate sa fie proaspete. Ele trebuie pastrate in frigider, in cutii speciale, cu varful in jos, in aceste conditii rezistand 3 saptamani. ?inute in afara frigiderului, nu rezista mai mult de o saptamana. Daca sunt vechi sau nu sunt pastrare in conditii optime, ouale pot deveni o sursa de contaminare cu salmonella.

Din pacate, ouale pot provoca alergii, mai ales in combinatie cu unele medicamente antibiotice. in consecinta, se interzice consumul de oua la copiii mai mici de 6 luni.

Concluzia este simpla, un ou fiert, proaspat, din cand in cand nu are cum sa-ti faca decat bine. Dar daca nu-ti place, nu e obligatoriu.

Autor:  Raluca Alupoaie