Site coolinaria.ro

Beneficiile semintelor de chia


Beneficiile semintelor de chia Semintele de chia se afla printre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Ele sunt pline de nutrienti si au numeroase beneficii pentru sanatate. Iata principalele motive pentru care ar trebui sa le incluzi in dieta ta.

1. Contin multi nutrienti, dar putine calorii
Semintele de chia erau un aliment foarte important pentru azteci si mayasi. Acestia le consumau mai ales datorita energiei pe care le-o dadeau. „Chia” este un cuvant mayas pentru „putere”. In ciuda istoriei lor, semintele de chia au inceput sa fie apreciate recent, datorita beneficiilor pe care le aduc organismului. Acestea contin fibre, proteine, omega-3, calciu, magneziu, mangan si fosfor. De asemenea, contin si zinc, vitamina B3, potasiu, vitamina B1 si B2.

2. Sunt pline de antioxidanti
Antioxidantii pe care ii iei din suplimentele alimentare nu sunt prea eficienti, insa cei obtinuti din alimente au numeroase beneficii pentru sanatate. Cel mai important este faptul ca lupta impotriva radicalilor liberi, care pot distruge celulele si pot cauza imbatranirea sau boli precum cancerul.

3. Aproape toti carbohidratii pe care ii contin sunt fibre
Semintele de chia contin multe fibre, ceea ce inseamna ca nu afecteaza nivelul zaharului din sange si nu au nevoie de insulina. Datorita continutului bogat in fibre, semintele de chia absorb foarte multa apa, aproape de 12 ori propria greutate. Ele devin ca un gel si se extind in stomac. Teoretic, asta inseamna ca iti dau senzatia de satietate si te fac sa mananci mai putin.



4. Sunt bogate in proteine de calitate
Semintele de chia contin o cantitate decenta de proteine. De asemenea, contin si amino acizi esentiali, ceea ce ajuta corpul sa foloseasca acele proteine. Proteinele au multe beneficii pentru organism. Sunt nutrientii cei mai utili pentru scaderea in greutate. Un consum crescut de proteine micsoreaza apetitul si elimina gandurile obsesive despre mancare. Semintele de chiar sunt minunate pentru vegetarieni si vegani.

5. Te ajuta sa slabesti
Deoarece absorb atat de multa apa si cresc in stomac, ele te ajuta sa te mentii satul si sa slabesti. Proteinele pe care le contin scad apetitul si, odata cu el, cantitatea de mancare consumata.

Autor:  Andreea Utza