Site coolinaria.ro

Cum sa alegi uleiul de masline


Cum sa alegi uleiul de masline Multe retete iti cer sa folosesti ulei de masline, dar in supermarket sunt atat de multe feluri, cum poti sti pe care sa il alegi? Iata principalele diferente intre uleiul de masline obisnuit si cel extra-virgin.

Totul tine de proces
Uleiul de masline e, pur si simplu, uleiul obtinut din masline. Totusi, exista tipuri diferite de ulei, in functie de maslinele care sunt folosite, de procesul folosit pentru a-l extrage dar si de aditivi.

Cum se pot deosebi
De obicei, daca tii una langa alta doua sticle de ulei de masline, unul normal si unul extra-virgin, vei observa ca cel de-al doilea are o culoare mai inchisa.
Diferenta de culoare variaza de la o firma la alta si nu este ceva dupa care sa te poti ghida.
Uleiurile sunt gradate in functie de nivelul de aciditate sau de acidul oleic. Cantitatea de acid oleic indica cat de multa grasime exista in acesta.

Rafinat sau nerafinat?
Uleiul nerafinat este pur, insa cel rafinat este trarat pentru a scapa de orice defecte. Cele rafinate nu au aroma, gust sau culoare asemenatoare cu cea a maslinelor. Ele nu contin antioxidantii importanti si proprietatile anti-inflamatorii esentiale care face uleiul de masline extra-virgin atat de special.



Ce trebuie sa stii despre uleiul extra-virgin
Este nerafinat si este cel mai de calitate ulei pe care il poti cumpara. Exista standarde foarte specifice, pentru ca el sa primeasca eticheta de extra-virgin. El pastreaza gustul maslinelor si are un nivel mai scazut de acid oleic. Contine multe vitamine si minerale.
Nu este tratat cu chimicale sau prin variatii de temperatura. Poti gati cu el, chiar daca fierbe la temperaturi mult mai mici. Totusi, pastreaza-l pe cel scump si de calitate pentru sosuri, mancaruri reci si dressinguri.

Ce trebuie sa stii despre uleiul virgin
Este facuta printr-un proces similar celui extra-virgin si este nerafinat, de asemenea. Si el pastreaza puritatea si gustul maslinelor, chiar daca standardele de productie nu sunt la fel de stricte.
Are un nivel mai mare de acid oleic si un gust mai putin intens decat cel extra-virgin. Se gaseste rareori in supermarketuri.

Autor:  Andreea Utza