Site coolinaria.ro

Beneficiile cerealelor integrale


Beneficiile cerealelor integrale Cerealele integrale stau la baza unei diete sanatoase, ce contine fibre, minerale, vitamine si fitochimicale. Iata care sunt, mai exact, beneficiile pe care ti le aduce consumul acestora.

1. Contin multe fibre
Fibrele sunt unul dintre motivele pentru care ar trebui sa consumi cereale integrale. Adultii au nevoie de aproximativ 25-35 grame de fibre pe zi. De exemplu, doua felii de paine neagra contin aproximativ 5.8 grame de fibre , pe cand din cea alba doar 1.9 grame. Orezul brun este, si el, mult mai bogat decat cel alb (care nu intra in categoria cerealelor integrale). Deoarece fibrele se digera greu, ele iti dau senzatia de satietate.

2. Ajuta la digestie
Cerealele integrale contribuie la buna functionare a sistemului digesti. Asta inseamna ca nu vei mai avea nevoie de laxative. Ele combat inflamatiile, constipatia, diareea si durerile.

3. Scad colesterolul
Nu numai ca impiedica organismul sa absoarba colesterolul „rau”, dar ele scad si nivelul trigliceridelor, care sunt implicate in bolile de inima. Orice tip de cereale, ovaz, orez brun, quinoa sau orz, contribuie la sanatatea inimii tale.



4. Ajuta la tinerea sub control a greutatii
Oamenii care mananca multe cereale integrale tind sa-si tina mai usor in frau grutatea, decat cei care consuma cereale rafinate. De asemenea, ei nu se ingrasa atat de usor, fata de cei care se bucura zilnic de paine alba sau gogosi.

5. Redistribuie grasimile
Chiar daca consumul cerealelor integrale nu te face automat sa slabesti, studiile arata ca te ajuta sa scapi de cantitatea de grasime depusa. Deci, vei avea mai putina pe abdomen, care ti-ar creste riscul de diabet si alte boli.

6. Sunt surse bune de vitamina B
Cerealele integrale sunt bogate in vitaminele B, care sunt implicate in metabolism. Acidul folic (tot din vitaminele B) ajuta corpul sa creeze celulele rosii si este esential pentru gravide, deoarece previne problemele ce pot aparea la nastere.

Autor:  Andreea Utza