Site coolinaria.ro

Ce sa mananci in drumetii


Ce sa mananci in drumetii Este minunat sa scapi de aerul din oras si sa te bucuri de o excursie la munte. Fie ca dureaza doar un weekend, fie ca ai planuit sa stai o saptamana intreaga, e bine sa stii ce fel de alimente ar trebui sa iei cu tine.

1. Ia alimente usoare
Deoarece pleci la drum cu rucsacul, nu trebuie sa-l incarci cu alimente grele. De asemenea, nu ai nevoie nici de multe echipamente de gatit. Atunci cand iti planuiesti excursia, tine minte ca mancarea ar trebui sa ocupe doar un sfert din greutatea ghiozdanului tau.
O alegere populara este sa iei alimente deshidratate. Chiar daca pot fi mai scumpe, sunt mai convenabile. Nu trebuie decat sa adaugi putina apa ca sa te bucuri, de exemplu, de o portie de paste. Ia la tine cereal, paste, paine si fructe si legume deshidratate.

2. Pastreaza totul organizat
Nu numai ca alimentele tale nu trebuie sa fie prea grele, dare le trebuie sa aiba calorii si un gust bun, deoarece acest lucru te va motiva atunci cand muschii tai vor fi epuizati. Inainte de excursie, organizeaza-ti mancarea in functie de cele trei mese. Iti va fi mult mai usor cand nu va trebui sa scotocesti prin tot rucsacul.



3. Ia destula mancare
Nu trebuie sa-ti faci griji ca vei manca prea mult. Asigura-te ca ai destule calorii ca sa rezisti intreaga zi. Asta inseamna cam intre 3000-4000 pentru o drumetie de complexitate medie si pana la 5000 de calorii pentru una dificila. Pentru a obtine aceste cantitati, amesteca alimente care-ti dau energie rapid, precum cerealele si painea, cu alimente care te mentin satul mai mult timp. Cele mai bune sunt grasimile si proteinele. Nu uita de ciocolata, nuci, branzeturi si carne.

4. Diversifica-ti meniul
Daca excursia ta este una destul de lunga, nu face greseala sa iei aceeasi mancare pentru fiecare zi, pentru ca o sa te saturi de ea. E bine sa ai cat mai multe optiuni, cate una pentru fiecare zi.

5. Exemplu de meniu pentru o zi
Micul dejun: un mic dejun cald este perfect pentru a-ti incepe ziua, dar evita alimentele care se gatesc prea greu. Ovazul, fructele confiate, cafeaua sau batoanele cu cereale sunt alegeri bune.
Pranzul: alege alimente cu multe calorii, batoane, chipsuri, carne si legume. Nu uita de untul de arahide.
Cina: acum e timpul sa devii mai creativ. Poti fierbe cativa cartofi sau paste cu sos.
Gustari: ciocolata, nuci, fructe confiate, orice contine zahar, deoarece e posibil sa ai nevoie de energie intr-un timp destu de scurt.

Autor:  Andreea Utza