Site coolinaria.ro

5 proteine la moda


5 proteine la moda Stii cat de importante sunt proteinele pentru organism, insa stii din ce alimente sa le iei, in afara de carne, oua sau branzeturi? Iata sase proteine pe care sa le integrezi in meniul tau, pentru a-l diversifica.

1. Kefir degresat
Kefirul degresat seamana cu iaurtul de baut. Iar, ca toate produsele lactate, are numeroase beneficii nutritive intr-o cantitate destul de mica. Un singur pahar de kefir degresat contine aproximativ 90 de calorii, 11 grame de proteine de calitate, alaturi de 30% din necesarul zilnic de calciu. Acesta contine si probiotice, esentiale pentru sistemul digestiv. In plus, este sarac in lactoza, ceea ce inseamna ca e o alegere sigura pentru cei intoleranti.

2. Seminte de chia
Semintele de chia sunt bogate in omega-3, la fel ca popularele seminte de in. Totusi, ele contin mai multe fibre si mai mult calciu decat cele de in. Foloseste-le la fel ca pe nuci sau alte seminte: peste cereale, ovaz, iaurt, branza de vaci sau in salate, sosuri si dresinguri. Ele pot fi digerate ca atare. Le poti adauga si in prajituri, briose sau clatite.

3. Quinoa
Quinoa este de fapt o samanta bogata in proteine. O singura ceasca de quinoa contine 8 grame de proteine, aproape dublu fata de orez sau ovaz. Este plina de fibre, magneziu si fier. E usor de facut, deoarece se prepara exact ca orezul. Se gateste in doar 15 minute. O poti folosi pentru a face un pilaf, alaturi de legume.



4. Pudra proteica
Chiar daca e destul de simplu sa-ti iei toate proteinele din alimente, daca vrei o metoda mai rapida poti folosi pudra proteica. Majoritatea firmelor ofera cam 20-25 de grame de proteine per lingura, echivalentul a aproximativ 100 de grame de carne de pui. Cele din zer sunt cele mai populare, insa poti gasi si pe baza de oua, dar si variante vegetariene, din soia, orez sau canepa. Amesteca-le cu lapte si fructe proaspete pentru un smoothie plin de proteine, sau adauga-le in clatite.

5. Ricotta degresata
Branza ricotta este foarte cremoasa si delicioasa, incat nu trebuie sa te limitezi si sa o folosesti doar in lasagna. Ea este bogata in proteine dar contine si o doza de calciu. Amesteca jumatate de cana de ricotta cu o lingurita de zahar, putin lapte degresat si esenta de vanilie. Serveste acest amestec alaturi de clatite cu faina integrala si fructe proaspete. Ori, foloseste aceasta branza cu paine prajita, ca un inlocuitor mult mai sanatos decat branza topita.

Autor:  Andreea Utza