Site coolinaria.ro

5 mituri ale vaselor de fonta


5 mituri ale vaselor de fonta Probabil ca stii cate ceva despre vasele de fonta. Asta inseamna ca ai auzit si tot felul de zvonuri, cum ar fi ca nu ai voie sa gatesti rosii in ele. Iata care sunt cele mai populare mituri si care sunt adevarate.

Mitul 1: Trebuie sa folosesti numai ustensile care nu se lipesc, fara metal
Nu este cazul. Poti folosi ustensile din metal sau orice alt instrument pentru gatit. Daca vei zgaria vasul, il poti repara usor prin asezonare.

Mitul 2: Nu trebuie sa gatesti rosii sau orice alta mancare cu acid
O tigaie bine asezonata nu are probleme cu mancarurile ce contin acid. Totusi, ai grija sa nu gatesti rosii intr-un vas nou. E mai bine sa astepti putin, pana cand tigaia va fi gata, adica dupa ce ai gatit destul timp in ea si poate rezista. Aciditatea din ingrediente poate dauna tigaii daca ea nu este bine pregatita.



Mitul 3: Vasele din fonta sunt ruinate daca le speli cu sapun
Acest mit este destul de controversat. Totusi, sapunul nu ar trebui sa-ti strice vreun vas din fonta. Daca obisnuiesti sa le cureti astfel, foloseste un detergent bland. Cel mai important pas, totusi, este sa usuci imediat tigaia. Nu folosi masina de spalat vase, detergenti puternici sau bureti din metal, care pot zgaria si strica vasele.

Mitul 4: Vasele ruginite nu mai pot fi folosite
Acesta este un mit care poate fi spulberat cu usurinta. Nu te teme, fonta nu poate fi stricata. Sunt numeroase cai prin care poti restaura un vas din fonta.

Mitul 5: Daca vei gati in vase de fonta iti vei creste nivelul de fier din organism
Studiile au demonstrat ca exista o oarecare crestere a nivelului de fier in alimentele gatite in vase din fonta, in special in cele acide, care lasa fierul sa se scurga, precum sosul de mere, ouale si retetele cu rosii. Cu cat este mai acida mancarea si cu cat o gatesti mai mult, cu atat va transfera mai mult fier.
Totusi, e foarte greu sa masori cantitatile exacte de fier care sunt transferate in mancare. Un vas bun este mai putin reactiv la acidul din mancare. Daca vrei sa consumi mai mult fier, nu te baza pe vasele in care gatesti ci consuma mai multe alimente care il contin.

Autor:  Andreea Utza