Site coolinaria.ro

Painea integrala vs painea alba


Painea integrala vs painea alba Fie ca esti obisnuit sa consumi paine alba sau ca beneficiile celei integrale te-au convins sa o alegi pe aceasta, e important sa stii care sunt diferentele dintre cele doua. Astfel, o vei putea alege pe cea mai sanatoasa.
Exista doua mari diferente intre cele doua: cum sunt procesate si cat de sanatoase sunt.

Nutrientii
Faina pentru ambele este facuta din grau, insa pentru painea integrala se foloseste intreg bobul de grau, cu toate partile sale bogate in nutrienti. Painea alba foloseste o singura parte din acesta.
Din acest punct de vedere, painea alba este mult mai saraca in nutrienti. Painea neagra este mult mai bogata in fibre, vitaminele B6 si E, magneziu, zinc si acid folic.
Din aceasta lista, cele mai importante sunt fibrele. Studiile au demonstrat ca pesoanele care consuma mai multe fibre din paine au un risc mai scazut al bolilor de inima, fata de cei care consuma covrigi si chifle din paine alba.
Trecerea de la painea alba la cea integrala poate scadea riscul bolilor de inima cu pana la 20%, conform Universitatii din Washington. De asemenea, fibrele sunt foarte bune pentru sanatatea sistemului digestiv. Acestea vin si in ajutorul celor care vor sa slabeasca, deoarece te mentin satul. Asta inseamna ca vei manca mult mai putin de-a lungul zilei.



Indicele glicemic
Atunci cand mancam carbohidrati, ei se descompun in sistemul digestiv in particule mici, care apoi sunt transformate in glucoza si intra in sange. Rata in care glucoza patrunde in sange depinde de cantitatea de fibre din alimentul consumat. Asta inseamna indicele glicemic. Mancarurile pot avea un indice de la 0 la 100, fiind astfel impartite in alimente cu indice glicemic mic, mediu sau mare.
Orice aliment care nu este mult procesat va fi descompus mai greu. Asta inseamna ca absorbtia glucozei va fi mai inceata, deci indicele glicemic mai mic. Cum painea integrala contine mai multe fibre, ea se va descompune mai greu decat cea alba, fiind mult mai sanatoasa.

Autor:  Andreea Utza