Site coolinaria.ro

Cum sa salvezi o mancare prea sarata


Cum sa salvezi o mancare prea sarata Ai respectat fiecare pas al retetei si ai pus sare de fiecare data cand ai crezut ca e necesar. Dar... ce te faci daca ai cam exagerat? Nu te panica, mancarea ta nu este distrusa:

1. Dilueaz-o
Daca mancarea ta prea sarata este, de fapt, o supa, tot ce ai de facut este sa mai adaugi putina apa. Pune apa rece, apoi pune-o la loc pe foc, pana clocoteste. S-ar putea sa pierzi putin din aromele celorlalte ingrediente, insa poti adauga cateva mirodenii, ca sa revii la gustul initial.

2. Acidul
Sucul de lamaie, otetul sau oricare alt acid poate fi salvarea ta. Foloseste-le ca sa scapi de gustul agresiv de sare si ca sa dai o noua aroma mancarii tale. Acidul va scoate in evidenta aromele cartofilor sau ale pestelui. Totusi, nu exagera nici cu acesta, deoarece nu vrei o mancare prea sarata si prea acra.

3. Amidon
Amidonul este o solutie rapida pentru o supa prea picanta, de exemplu. Adauga un cartof crud (nu e nevoie sa-l tai sau sa il decojesti) in orice supa, ca sa poata absorbi sarea in exces. De asemenea, el va imprastia amidon care va dilua si mai mult mancarea. Totusi, nu te baza doar pe el, caci rezultatele variaza in functie de cat de multa sare ai pus initial.



4. Adauga un aliment cremos
Un aliment cremos poate schimba cu totul gustul mancarii si o poate salva atunci cand este mult prea sarata. De exemplu, poti folosi avocado sau smantana. Daca vei adauga smantana in sosul de rosii il vei face mai bogat, dar vei scapa si de excesul de sare.

5. Cum sa eviti de la inceput
Fii atent la ingredientele care pot da gust sarat mancarii. Sosurile bogate in sodiu, precum cel de soia, sunt deja sarate. Acelasi lucru se aplica si in cazul maslinelor si al castravetilor murati. De asemenea, parmezaul ras deasupra pastelor va adauga si el putina sare, fara sa-ti dai seama. De obicei, atunci cand gatesti cu branza, ai nevoie de foarte putina sare in plus.

Autor:  Andreea Utza