Site coolinaria.ro

Uleiuri pe care trebuie sa le ai in bucatarie


Uleiuri pe care trebuie sa le ai in bucatarie Organismul are nevoie de grasimi sanatoase, pentru a putea fi puternic. De aceea, e important sa stii care sunt acestea si cum sa le integrezi in dieta ta. Exista cateva uleiuri pe care trebuie sa le ai mereu in bucatarie. Iata-le:

1. Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este un ulei durabil, el nu rancezeste prea usor. Il poti tine in camara pentru luni intregi, fara sa se strice. Este ideal pentru gatit dar si pentru piele sau par. Il poti folosi in mancaruri care necesita grasime sau chiar si in dulciuri. Daca vei folosi ulei de cocos in prajituri sau biscuiti, vei observa cat de moi si buni vor iesi.
Uleiul de cocos este foarte bun pentru inima. Studiile au aratat ca popoarele care consuma ulei de cocos ca aliment traditional au o rata mult mai scazuta a bolilor de inima. De asemenea, acesta stimuleaza glanda tiroida, deci este minunat pentru cei care se lupta cu hipotiroidismul.

2. Uleiul de masline extra virgin
Fara indoiala, uleiul de masline extra virgin este una dintre cele mai sanatoase grasimi pe care le poti folosi in dressingurile de salata. Nu te zgarci atunci cand il cumperi, ci alege unul de calitate, e foarte important pentru sanatatea ta.
Cel mai bine e sa-ti prepari singur dressingurile, acasa, folosind acest ulei. Tine minte sa nu-l folosesti pentru gatit la temperaturi foarte mari. El este un ulei delicat si e mai bine sa-l folosesti rece sau, cel mult, intr-un sote. Altfel, el isi pierde valorile nutritionale si devine nesanatos pentru consum.

3. Ulei din seminte de struguri
Asemanator celorlalte uleiuri din plante, uleiul din seminte de struguri aduce anumite beneficii atunci cand este consumat in cantitatile recomandate. Este o alegere excelenta pentru gatit la temperaturi foarte ridicate. Este bogat in grasimi polinesaturate, care regleaza nivelul colesterolului. Totusi, acesta este bogat in calorii, deci poate duce la ingrasare daca este consumat in exces.



4. Uleiul de susan
Uleiul de susan are proprietati benefice pentru sange, ajutand la reglarea tensiuni si a nivelului de sodiu. El este bun si pentru nivelul de zahar din sange, deoarece influenteaza glucoza. Il poti folosi intr-o salata, in locul celui de masline.
De asemenea, el are beneficii si pentru piele, deoarece intensifica efectele vitaminei E si a altor antioxidanti.

5. Untul
Desi nu e tocmai un ulei, el este, deseori, folosit ca unul. Nu folosi margarina sau alti inlocuitori, deoarece nu au aceleasi beneficii ca untul natural, ci pot chiar dauna organismului. Foloseste-l in mancaruri si prajituri, insa nu face abuz.

Autor:  Andreea Utza