Site coolinaria.ro

Totul despre prune


Totul despre prune Fie ca le preferi crude, ca adori gemul, sau ca abia astepti sa prepari galuste, prunele sunt niste fructe minunate ale toamnei, pline de vitamine si multi alti nutrienti. Iata tot ce trebuie sa stii despre acestea.

Dintre toatele fructele verii si ale toamnei, prunele sunt, probabil, cele mai versatile. Ele sunt rude ale piersicilot si cireselor. Ele pot avea culori diferite, de la galben, verde sau mov inchis. Pot fi mancare crude, pot fi deshidratate, facute gem sau integrate in diverse dulciuri.

Cum sa le alegi si depozitezi
Alege prune destul de tari, cu coaja intacta, fara semne sau lovituri. Prunele care nu sunt destul de coapte se pot lasa la temperatura camerei pana se coc, pe cand cele deja coapte pot fi tinute in frigider pana la cinci zile.

Pregatirea prunelor
Spala prunele inainte sa le folosesti. Taie-le in jumatati si scoate samburii inainte sa le gatesti. Prunele tinute in frigider vor fi mai dulci si mai zemoase daca le lasi la temperatura camerei cateva ore, inainte de a le manca.



Beneficii
Prunele sunt surse excelente de vitaminele C, A si K. Ele contin fibre si au un indice glicemic mic. Asta inseamna ca au un efect foarte slab asupra glucozei.
Prunele sunt surse minunate de fitochimicale, in functie de culoarea acestora: cele mov sunt mai bogate in antocianine, pe cand cele mai galbene sunt bogate in carotenoizi. Ambele au efecte benefice pentru organism. Nu uita sa consumi si coaja. Daca vei manca 2-3 prune pe zi, iti vei asigura o portie de fructe, din cele cinci recomandate zilnic.

Idei pentru gatit cu prune:

- Presara zahar brun peste prunele taiate in jumatati. Pune-le pe gratar pana se caramelizeaza. Serveste alaturi de iaurt grecesc si fulgi de midgale.

- Fierbe prunele intr-un sirop de zahar si scortisoara timp de 5 minute. Serveste alaturi de inghetata de vanilie.

- Adauga bucati de prune in briose sau in aluatul de prajituri, pentru o aroma deosebita.

Autor:  Andreea Utza