Site coolinaria.ro

5 mituri despre nutritie


5 mituri despre nutritie In fiecare zi iei decizii alimentare, de la ce sa mananci la pranz pana la ce sa bei cand ti-e sete. Toate acestea sunt influentate de o multime de factori. Dar, oare iei deciziile bazandu-te pe informatii corecte? Iata 8 mituri despre nutritie, care sunt complet gresite:

1. Ouale nu sunt bune pentru sanatate
Acestea au fost puse intr-o lumina rea si se spunea despre ele ca sunt cauza problemelor de inima sau a colesterolului ridicat. Totusi, multe studii au aratat ca ouale nu afecteaza colesterolul si imbunatatesc sanatatea, deoarece sunt o sursa de vitamine, minerale si nutrienti. Nu uita totusi sa nu exagerezi.

2. Zaharul brut este mai bun decat zaharul alb
Cuvantul brut te face sa te gandesti ca acest zahar ar putea fi mai putin procesat decat cel alb si ca este mai bun pentru organism, dar nu te lasa pacalit. Zaharul brut contine putin mai multa melasa decat cel alb, dar cantitatea este atat de mica incat surplusul este insesizabil. Au acelasi numar de calorii si au exact acelasi efect asupra zaharului din sange.

3. Carbohidratii te ingrasa
Cateodata da, cateodata nu. Carbohidratii simplii pot fi implicati in cresterea in greutate, dar ei contin mult mai mult decat zahar rafinat. Fibrele, care sunt gasite in grane si in multe fructe si legume, sunt carbohidrati. Ei reduc riscul aparitiei cancerului de colon si imbunatatesc sanatatea tractului digestiv. Cand alegi paste sau paine, cumpara sortimente cu grau integral sau cereale integrale.



4. Lactatele sunt singura sursa de calciu
De-a lungul anilor ti-a fost spus in continuu ca lactatele sunt cele mai bune lucruri pentru oasele tale. Dar aceasta idee ignora faptul ca exista si alte surse de calciu, magneziu, potasiu si vitamina D, pe care le poti gasi la magazin. Multe tipuri de fasole, dar si soia, contin calciu sau alti nutrienti foarte buni pentru oase.

5. Multivitaminele pot inlocui fructele sau legumele
Desi multivitaminele sunt un supliment bun pe care il poti lua pentru a obtine vitaminele necesare, acestea nu pot inlocui parti din dieta ta. Daca nu iei destui nutrienti din mancare, atunci este cazul sa-ti schimbi obiceiurile alimentare.

Autor:  Andreea Utza