Site coolinaria.ro

Deficienta de vitamina B12


Deficienta de vitamina B12 Vitamina B12 este vitamina energiei. Ea ajuta ADN-ul, nervii si sangele si este esentiala pentru un creier si un sistem imunitar sanatos. Aceasta nu este ca toate vitaminele, ci se gaseste doar in produse de origine animala, precum ouale, carnea si produsele lactate.

Vegetarienii si veganii prezinta risc de deficienta
Deoarece vitamina B12 se gaseste in produse de origine animala, vegetarienii si veganii pot avea deficienta. Daca mananci in special fructe, legume, fasole si tofu, sigur nu ai aceasta vitamina. Vegetarienii care consuma oua si lactate ar trebui sa se obisnuiasca sa manance cel putin una din cele doua surse, pe zi. Veganii trebuie sa ia suplimente sau sa consume alimente fortifiate cu vitamina B12, precum cereale sau graunte.

Primele simptome ale deficientei sunt oboseala si slabiciunea
Vitamina B12 nu este numita vitamina energiei degeaba. Deficienta duce la stari de oboseala, confuzie si la o senzatie de slabiciune fizica.



Anticonceptionalele pot influenta absorbtia ei
Femeile care iau anticonceptionale de mult timp tind sa aiba probleme cu absorbtia vitaminei B12. Studiile arata ca pastilele bogate in estrogen sunt asociate cu deficienta de B12. Daca folosesti anticonceptionale, vorbeste cu doctorul tau despre riscuri si intreaba daca ar trebui sa iei un supliment de vitamine.

Suplimentele pot ajuta foarte mult
Suplimentele de B12 pot ajuta veganii, vegetarienii si adultii in varsta care nu pot absorbi vitamina in mod natural. Atunci cand absorbtia este problema, chiar daca vei consuma mancaruri bogate, nu vei rezolva nimic.

Alcoolul creste posibilitatea unei deficiente
Mai mult de cateva pahare pe zi si esti pe drumul de a face gastrita sau de a-ti irita stomacul. Asta duce la reducerea absorbtiei de B12, deoarece ea este stocata in ficat.

Autor:  Andreea Utza