Site coolinaria.ro

Este laptele bun pentru tine?


Este laptele bun pentru tine? De-a lungul istoriei, laptele a fost perceput ca o parte vitala a alimentatiei tuturor oamenilor. Aceste idei au facut din lapte un ingredient de baza in zilele noastre. El este foarte rar consumat in Asia si in Africa, dar este pe primul loc in lista de cumparaturi a americanilor si europenilor. Ce beneficii are de fapt laptele?

1. Pentru oase
Toata lumea a auzit ca laptele este bun pentru oase si este adevarat deoarece este una din sursele principale de vitamina D in dieta europenilor si o foarte buna sursa de calciu. Totusi, o doza adecvata de vitamina D si de calciu nu este de ajuns pentru a preveni osteoporoza. Activitatea fizica si o dieta echilibrata, bogata in potasiu si cu putin sodiu, impreuna cu renuntatul la fumat contribuie la sanatatea generala a oaselor si reduce riscul bolilor.

2. Sanatatea creierului
Un studiu a aratat ca un consum constant de lactate este asociat cu aparitia unei cantitati mai mari de antioxidanti din creier. Bautorii de lapte care au tinut cont de recomandarea de 3 portii de lapte pe zi au aratat o crestere cu 30% mai mare a acestor antioxidanti decat cei ce mancau doar jumatate din aceasta portie.

3. Tensiunea arteriala
O reducere a dozei de sodiu si o crestere a celei de potasiu este cea mai buna schimbare dietara pe care o poate face o persoana pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare. Spanacul este una din cele mai bune surse de potasiu, impreuna cu citricele, bananele, rosiile si lactatele precum iaurtul si laptele.



4. Depresia
Nivelul adecvat de vitamina D ajuta la producerea de serotonina, un hormon asociat cu apetitul si cu dormitul. Deficienta de vitamina D a fost asociata cu depresia si cu oboseala cronica.

5. Dezvoltarea muschilor si reducerea greutatii
Laptele este o sursa naturala de proteine. Mentinerea unei cantitati mari de muschi este importanta pentru metabolism si contribuie la reducerea kilogramelor in plus. O dieta care are suficiente proteine este necesara pentru a mentine sau pentru a creste masa muschilor. Lactatele ajuta la cresterea muschilor si la repararea acestora. Un nou studiu a aratat ca o crestere a cantitatii de lapte consumate poate sprijini masa musculara in timpul exercitiilor de rezistenta.

Autor:  Andreea Utza