Site coolinaria.ro

Obiceiuri alimentare sanatoase si beneficiile lor


Obiceiuri alimentare sanatoase si beneficiile lor Probabil te-ai intrebat cum reusesc unii oameni sa manance mereu sanatos, iar asta sa se vada in aspectul lor fizic si-n activitatile lor zilnice... Ei bine, iata cateva obiceiuri sanatoase care te vor ajuta in viata de zi cu zi:

1. Fa-ti un meniu zilnic
Asta nu inseamna ca trebuie sa mananci acelasi lucru la micul dejun, in fiecare zi, ci ca e bine sa-ti creezi o lista cu alimente care-ti plac la acea masa si sa alegi dintre acelea. Asta te ajuta sa estimezi cam cate calorii consumi la masa, dar si sa-ti dai seama de ce are nevoie, mai exact, corpul tau, pentru mai multa energie.

2. Mananca putin si des
Majoritatea oamenilor stiu ca e bine sa iei mese mici si dese. Asta se intampla deoarece atunci cand stai mai mult de 3 ore fara sa mananci, nivelul hormomului stresului creste. Iar cand acesta creste, organismul incepe sa pastreze grasimea in zona abdomenului.

3. Mananca alimentele integrale intai
E bine sa mananci multe mancaruri neprocesate: fructe, legume si cereale integrale. Mancarurile naturale iti ocupa o mare parte a stomacului, deoarece contin fibre. Acestea te fac sa te simti satul, fara prea multe calorii. Pe partea cealalta se afla mancarurile grase, cu unt, ulei sau zahar.



4. Cunoaste (aproximativ) numarul de calorii al alimentelor tale
E bine sa stii cam cate calorii au alimentele pe care le consumi, dar si cate proteine, carbohidrati sau grasimi contin acestea. De asemenea, e la fel de imporant sa stii sa aproximezi cam cat inseamna o portie dintr-o anumita mancare.

5. Consuma cu atentie mancarurile preferate
Nu e bine sa elimini complet anumite alimente din dieta ta. Atunci cand ti-e pofta de ceva, bucura-te de el, dar intr-o cantitate mica. Daca elimini complet ceva dulce, de exemplu, vei ajunge sa iti fie atat de pofta de el incat sa cedezi si sa consumi mult mai mult decat ai face-o in mod obisnuit.

6. Nu pastra alimentele tentante
Daca ai un raft plin de biscuiti, ciocolata, inghetata si sucuri e normal sa fii obisnuit sa le consumi. Insa, daca ele nu vor mai exista in casa ta, te vei obisnui sa nu-ti mai fie pofta si sa uiti de ele.

Autor:  Andreea Utza