Site coolinaria.ro

Combaterea obezitatii la copii


Combaterea obezitatii la copii A inceput sa creasca rata obezitatii la copiii de varsta scolara si perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare pentru acestia deoarece ei vor trebui sa se confrunte pe viitor cu o serie de boli specifice daca nu se vor lua masuri urgente care sa ii ajute sa revina la o greutate optima. Chiar si un nivel de colesterol crescut poate fi depistat la cei mici ceea ce este de-a dreptul ingrijorator si se asteapta luarea unor masuri de prevenire adecvate pentru a nu se ajunge la situatii mult mai grave.

In familie se pot totusi lua din timp niste masuri care sa previna pe cat posibil aparitia unor complicatii printre acestea numarandu-se chiar exemplul personal, atunci cand un parinte trece el insusi la dieta sugerandu-i acest lucru si copilului care va avea mereu tendinta de a imita ceea ce vede la adulti. Singurul impediment din acest punct de vedere este comoditatea, in aceste situatii fiind nevoie de niste eforturi suplimentare pentru a se prepara niste mese deopotriva gustoase, dar si sanatoase pentru intreaga familie.

Pe langa exemplul personal nu trebuie uitat ca niciunui copil nu ii place sa fie dadacit de la o anumita varsta in sus si de aceea nu exagerati din acest punct de vedere batand copilul la cap cu sfaturi alimentare ci permiteti-i sa participe si el la selectarea felurilor de mancare si sa faca eforturi pentru a pierde in greutate. A nu i se interzice deci copilului dreptul la snacksuri sau dulciuri, dar cu foarte mare moderatie astfel incat el sa se simta la fel de normal ca si alti copii, constientizand totusi problema de sanatate pe care o are.

Sanatatea mentala a copilului cu probleme de greutate este esentiala si daca se observa la acesta crize de anxietate sau depresii atunci trebuie supravegheat comportamentul sau alimentar pentru ca el va avea tendinta de a compensa prin portii suplimentare de hrana. Consultarea unui bun psiholog impreuna cu adoptarea unei diete recomandate de un profesionist vor fi de mare ajutor in asemenea situatii. Tot tendinta de a manca in exces poate fi si un semn al unor alte dezechilibre de sanatate deci nu intarziati sa va prezentati la medic cu copilul pentru a fi depistate eventualele probleme de sanatate.

De obicei copiii nu vor face exercitii fizice daca nu sunt obisnuiti sau atrasi de asa ceva si numai daca ii veti insoti si veti practica la randul dvs. scurte sedinte de miscare fizica ei vor accepta sa participe cu placere la aceasta "corvoada". Incepand cu plimbarile de macar jumatate de ora si continuand cu exercitii cu mingea, tenis de camp, badminton sau orice alt sport care solicita suficient organismul nu evitati sa va acompaniati copilul pana ce acesta va descoperi bucuria pe care ti-o ofera exercitiul fizic. A nu se exagera totusi cu fortari peste limitele normalului intrucat in faza initiala pentru un copil obez miscarea poate fi un adevarat chin. Incercati deci un program de lunga durata care combinat cu vizitele la medic si regimul alimentar va da roade pe parcursul unui an de zile.

Obezitatea la copii nu trebuie ignorata fiind o boala cu efecte devastatoare atat in plan fizic cat si mental. Cu cat se amana mai mult luarea unor masuri cu atat mai greu va fi sa se poata face ceva deci nu uitati sa apelati la toate mijloacele disponibile pentru a va ajuta copilul sa revina la o greutate buna si sa isi poata desfasura viata in liniste uitand complet de problemele cauzate de obezitate. Cu pasi mici, dar siguri aceasta grava problema poate fi rezolvata multumitor, iar copilul va va fi recunoscator pe viitor.

Autor:  Lucia Mihailescu