Site coolinaria.ro

Cum sa ai un Craciun sanatos


Cum sa ai un Craciun sanatos Exista o multime de traditii de Craciun. Probabil felul principal al oricarui roman in aceasta perioada va fi carnea grasa. Consumul caloriilor in ziua de Craciun ajunge la o medie de peste 6000, ceea ce inseamna ca este mancata destula mancare cat pentru 3 zile. Si nu este vorba doar despre aceasta zi, resturile sunt si ele consumate.

1. Un moment pe buze
Ingrasarea de Craciun este ceva comun. Insa, atunci cand vine Ianuarie va fi greu sa revii la un program normal. In medie, un om ia 2kg in plus de Craciun, si, desi o multime de oameni spun ca este doar o singura zi pe an, nu este bine sa o folosim ca scuza. Un mod foarte bun de a mentine controlul este acela de a manca la aceleasi ore ca de obicei. Nu iti schimba mesele doar pentru ca ai chef de o mica gustare. Mananca intotdeauna un mic dejun sanatos.

2. Gustari
Caloriile din snacksuri sunt cele mai comune. O singura portie de placinta are 250 de calorii. Cateva dintre acestea si vei consuma acelasi numar de calorii ca la cina. Chipsurile sunt foarte bogate in calorii si grasimi, incearca sa le eviti. Poti folosi legume proaspete cu sosuri fara grasimi in locul acestora, decat sa mananci un bol intreg de popcorn.

3. Carnea
Pe langa porc, un alt animal foarte consumat de Craciun este puiul. Acestia sunt bogati in proteine si vitamine, esentiale pentru repararea muschilor si functiile neuronale. Inainte de a gati, scoate pielea, deoarece este plina de grasimi.



4. Pentru vegetarieni
Nucile sunt foarte bune in aceasta perioada. Sunt pline de grasimi nesaturate si o foarte buna sursa de proteine, fibre si alti nutrienti precum calciul, acidul folic, magneziul sau potasiul. De asemenea au si un efect benefic asupra colesterolului. Desi au destule calorii, un studiu a aratat ca oamenii care mananca nuci des sunt mai slabi decat ceilalti.

5. Legume
Majoritatea oamenilor consuma si legume alaturi de fripturi. Masa de Craciun este ocazia ideala in care sa mananci aceste legume. Cand le pregatesti, gateste-le pentru scurt timp si cu foarte putina apa. Daca folosesti legume proasepete, asigura-te ca le depozitezi intr-un loc racoros si unde nu ajunge lumina pentru a le feri de efectele soarelui si al temperaturii ridicate.

Autor:  Andreea Utza