Site coolinaria.ro

Mituri despre uleiurile de gatit


 Mituri despre uleiurile de gatit Probabil ai auzit numeroase mituri despre uleiuri: ca nu sunt sanatoase, ca unele nu sunt bune la prajit, ca altele sunt cancerigene etc. Iata principalele mituri si de ce acestea nu sunt adevarate.

1. Uleiul poate fi refolosit
Multe persoane obisnuiesc sa refoloseasca uleiul, indiferent de tipul acestuia. Il folosesc pentru a praji sau pentru a face legume sote. Nu este deloc un obicei sanatos, deoarece daca folosesti acelasi ulei in continuu, vei crea radicali liberi, care duc la cancer. Mai mult, reincalzirea uleiului este periculoasa pentru sanatate, deoarece creste aciditatea, riscul bolilor de inima si poate irita gatul.

2. Mai mult ulei da un gust mai bun
Al doilea mit sustine ca, daca vei folosi mai mult ulei la gatit, mancarea ta va avea un gust mai bun. Adevarul este ca, daca vei folosi prea mult, alimentele se vor gati mai mult decat trebuie si pot pierde nutrienti esentiali. In plus, mancarurile bogate in ulei cresc riscul bolilor de inima.



3. Uleiurile vegetale sarace in colesterol sunt mai bune
Indienii folosesc aproape orice ulei pentru a gati. Majoritatea au auzit ca e bine sa foloseasca uleiuri vegetale, deoarece sunt sarace in colesterol, insa, de fapt, cele vegetale sunt obtinute din plante, deci nu au deloc colesterol. Nu te lua dupa astfel de afirmatii, citeste etichetele atunci cand cumperi un ulei, pentru a vedea informatiile nutritionale.

4. Uleiul de masline este cel mai sanatos
Chiar daca uleiul de masline este foarte bun pentru inima si contine o cantitate importanta de acizi grasi omega 3, el nu trebuie folosit pentru gatit. Asta deoarece el atinge foarte repede punctul de fierbere. Atunci cand un ulei incepe sa fiarba, el incepe sa se degradeze. Pentru a praji si a sota, foloseste uleiuri precum cel de cocos.

Autor:  Andreea Utza