Site coolinaria.ro

Consumul de carne ne poate ucide!


Consumul de carne ne poate ucide! Tot mai multe voci din lumea medicala incep sa arate cu dovezi din ce in ce mai solide faptul ca o viata sanatoasa si indelungata nu va f posibila daca nu se reduce la minimum consumul de carne rosie (porc, vita, miel), care combinat cu fumatul, sedentarismul si excesele de tot felul vor scurta drastic speranta noastra de viata. Pentru o larga categorie de persoane consumul de carne este imperativ si multi vor respinge din start ideea renuntarii la meniurile lor favorite afirmand ca, dimpotriva, carnea rosie e buna pentru sanatate si ca mai bine renunta la legume si zarzavaturi decat sa nu mai consume carne.

Studiile de caz au aratat in repetate randuri ca un consum irational de carne poate fi cauza deceselor premature intr-un numar covarsitor de situatii si aceasta este valabil inclusiv pentru nefumatori sau persoanele care practica in general un stil echilibrat de viata. Consum irational de carne rosie inseamna introducerea in dieta zilnica a carnii de porc, vita sau miel plecand de la 50g pe zi pana la chiar jumatate de kilogram pe zi. Aici pot fi mentionate nu doar gratarele si friptura de carne, dar si produsele din carne tocata, salamuri, mezeluri, etc. Riscul de deces in astfel de cazuri creste cu 20-30 de procente si asta intr-un interval relativ scurt de timp adica in minimum 10 ani si maximum 20 ani de practicare a unei diete bogate in carne rosie.

Statistic s-a descoperit recent ca prin consumul de carne numarul de decese este mult mai mare decat in cazul celor cauzate de diabet, accidente rutiere sau fumat. De aceea se recomanda cu tarie eliminarea carnii din dieta zilnica fiind bine sa consumam mese cu carne de cel mult doua ori pe saptamana. De preferat este iarasi ca produsele din carne alese pentru pregatirea mesei sa fie fara grasimi nesanatoase si mai bine este daca se inlocuieste carnea rosie cu carne de pasare si peste. Mezelurile si salamurile trebuie consumate cat mai rar posibil, iar mancarea fast-food ar fi bine sa fie complet eliminata dintre obiceiurile noastre alimentare.

Cancerul sub diversele sale forme a fost legat direct atat de catre cercetatorii americani cat si de catre cei din Europa de consumul de carne rosie fiind dovedit impactul negativ asupra sanatatii si aratandu-se ca riscurile se tripleaza atunci cand nu se rationalizeaza carnea in dieta fie a unui barbat fie a unei femei. Chiar daca, in paralel se consuma multe fructe si zarzavaturi riscurile de boala raman la fel de mari si ideal ar fi sa ne limitam la cel mult doua mese de carne pe saptamana, bineinteles in portii mici, mai mult pentru a ne satisface gustul culinar si mai putin pentru a ajunge la satietate. Carnea rosie chiar ne poate ucide deci atentie marita la dieta adoptata de catre noi pe viitor.

Autor:  Lucia Mihailescu