Site coolinaria.ro

Merele sunt benefice pentru sistemul digestiv


Merele sunt benefice pentru sistemul digestiv Merele reprezinta un snack sanatos din mai multe puncte de vedere. Ele contin vitaminele A, C si acid folic, dar si minerale: potasiu si fosfor. Merele sunt benefice pentru sistemul digestiv, mai ales atunci cand le consumi cu tot cu coaja. Iata care sunt principalele lor beneficii pentru digestie.

Contin fibre insolubile
Merele contin fibre insolubile. Consumi mai multe din aceste fibre atunci cand mananci un mar cu tot cu coaja. Fibrele acestea ajuta tractul intestinal. Ele retin apa, inmoaie materiile fecale si ajuta mancarea sa se miste rapid prin sistemul digestiv. De asemenea, ele ajuta la reducerea riscului bolilor diverticulare, care creeaza mici pungute de-a lungul peretelui intestinelor. Aceaste boli au simptome precum dureri abdominale, crampe, voma si ameteala si pot duce la sangerari si blocaje ale colonului.

Fibre solubile
Merele contin si o fibra solubila, numita pectina. Aceasta se dizolva in apa si capata o consistenta gelationoasa, care incetineste digestia. Ea ajuta la prevenirea excesului de colesterol si scade nivelul glucozei. Fibrele solubile incetinesc absorbtia glucozei in timpul digestiei, reducand asftel riscul de diabet de tip 2.



Potentialul prebiotic
Pectina din mere are, si ea, beneficii prebiotice. Prebioticele sunt nutrienti ce nu se digera, ci sunt folositi de catre bacteriile care traiesc in intestine (probiotice) pentru energie. Probioticele au mult beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru digestie. Prebioticele ajuta probioticele sa-si extinda influenta sanatoasa.

Satietate
Ambele tipuri de fibre care se gasesc in mere contribuie la senzatia de satietate. Mancarurile bogate in fibre, precum merele, se digera mai greu. De aceea, ele te ajuta sa te simti plin pentru o perioada mai lunga de timp. Un mar mare contine aproximativ 5 grame de fibre. Femeile au nevoie, in general, de 25 de grame de fibre pe zi, iar barbatii de 38.

Autor:  Andreea Utza