Site coolinaria.ro

Beneficiile patrunjelului


Beneficiile patrunjelului Patrunjelul este, de obicei, un ultim pas pentru a da mai multa aroma unui preparat. Insa, el are mult mai multe beneficii pentru sanatate decat ne-am putea imagina. Iata care sunt acestea.

1. Valoare nutritionala
Patrunjelul este sarac in calorii si grasimi, insa el contine proteine si carbohidrati. In plus, este bogat in vitaminele K, C si A.

2. Ajuta la prevenirea cancerului
Miricetina este o substanta care se gaseste in patrunel, dar si in alte plante. Aceasta are efect benefic impotriva cancerului de piele. Patrunelul, cartofii dulci, coacazele si merisoarele se numara printre alimentele cu cele mai mari concentratii de miricetina.

Un alt element ce se gaseste in patrunjel este apigenina. Studiile au aratat ca ea poate micsora o tumoare, in cazul unei forme agresive de cancer la san. Cercetatorii sustin ca apigenina are un viitor promitator: ar putea fi folosita ca un tratament non-toxic pentru cancer.

3. Clorofila
Patrunjelul si alte ierburi si legume ce contin clorofila au ca efect blocarea efectelor carcinogene ale alimentelor facute la gratar, la temperaturi foarte inalte. Daca iti place sa mananci alimente facute la gratar, ai grija sa le combini si cu legume proaspete, ca sa echilibrezi masa.



4. Previne diabetul
Miricetina are efect si asupra prevenirii si tratarii diabetului. Studiile in vitro au aratat ca miricetina poate scadea nivelul zaharului din sange si rezistenta la insulina. Poate avea efecte anti inflamatorii.

5. Pentru oase sanatoase
Un aport scazut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fracturi osoase. Consumul echilibrat de vitamina K imbunatateste sanatatea oaselor, ajutand la absorbtia calciului si reducand excretia acestuia prin urina. E foarte important sa incercam sa obtinem aceasta vitamina din alimente, caci suplimentele nu vor avea acelasi efect benefic.

Autor:  Andreea Utza