Site coolinaria.ro

Beneficiile prunelor uscate


Beneficiile prunelor uscate Prunele uscate ajuta sistemul digestiv, combat constipatia si chiar ajuta impotriva anumitor boli. Iata mai multe dintre beneficiile lor minunate pentru organism.

1. Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare
Prunele uscate contin fitonutrienti, care lupta impotriva distrugerii celulare, mai ales cand vine vorba de oxidarea moleculelor de lipide din corp. Toate membranele celulelor noastre sunt facute din lipide, ce contin grasimi, de aceea e foarte important sa avem fitonutrienti in dieta.

2. Previn diabetul de tip 2 si obezitatea
Prunele uscate sunt bogate in fibre solubile ce mentin stabil nivelul zaharului din sange. Fibrele solubile incetinesc ritmul absorbtiei zaharului in sange. De asemenea, tot ele sunt cele care cresc sensibilitatea corpului la insulina.

3. Scad colesterolul
Fibrele solubile despre care am vorbit mai devreme ajut si la scaderea colesterolului, deoarece absorb excesul de bila din intestine, apoi il secreta. Atunci cand organismul secreta bila alaturi de fibrele din prunele uscate, ficatul trebuie sa foloseasca colesterolul din organism ca sa faca mai multa bila. Asta inseamna ca va scadea cantitatea care circula prin corp.



4. Imbunatatesc santatea oaselor si scad riscup osteoporozei
Un studiu din 2011 a demonstrat ca prunele uscate sunt cele mai eficiente fructe pentru prevenirea bolilor de oase, datorita continutului lor bogat in flavonoizi.

5. Sunt o sursa buna de vitamina K si beta caroten
Un studiu din 2013 a demonstrat ca un consum crescut de beta caroten poate face oamenii mai fericiti. In plus, acesta protejeaza si repara stricaciunile provocate de radicalii liberi. Beta carotenul poate incetini semnele imbratranirii. Vitamina K lupta impreuna cu acesta pentru incetinirea aparitiei semnelor varstei, imbunatatind circulatia.

Autor:  Andreea Utza