Site coolinaria.ro

Adevarul despre sucurile de fructe din comert


Adevarul despre sucurile de fructe din comert Sucurile de fructe sunt vazute, in general, ca fiind sanatoase. Este partial adevarat, deoarece sunt bune cand sunt consumate cu moderatie si, mai ales, preparate in casa. Lucrurile se schimba cand vine vorba de cele din supermarket.

1. Nu sunt intotdeauna ce par
Din pacate, producatorii de sucuri nu sunt intotdeauna sinceri cu privire la ingredientele pe care le folosesc. Sucul pe care il gasesti la supermarket nu e chiar ceea ce crezi, chiar daca are o eticheta cu 100% natural sau facut cu 100% portocale.

Dupa ce sucul este stors din fruct, este depozitat in recipiente imense, care contin foarte putin oxigen. Problema cu aceasta metoda este elimina o mare parte din gust, deci producatorii trebuie sa adauge arome, ca sa readuca gustul sucului natural. Deci, indiferent daca vei cumpara cele mai bune sucuri din magazin, tot nu se vor compara cu sucul proaspat.



2. Contin vitamine, dar nu si fibre
Sucul de fructe contine vitamine, minerale si antioxidanti, insa ii lipsesc fibrele. In plus, este plin de zahar. Sa luam, de exemplu, sucul de portocale. El contine vitamina C, potasiu, folat si vitamina B1. De asemenea, el contine si antioxidanti, care sunt buni pentru sange. Insa, el este inferior portocalelor consumate intregi.

Problema este ca sucului ii lipsesc fibrele, pe cand o portocala intreaga este bogata in acestea. Sucul contine foarte mult zahar, pe cand fructul are o cantitate mult mai mica. Gandeste-te cate portocale iti trebuie ca sa faci un pahar de suc si cate ai putea consuma daca le-ai manca intregi. Diferenta e destul de mare, nu-i asa?

3. Nu e mare diferenta intre ele si bauturile carbogazoase
Nu-ti face iluzii ca daca vei cumpara un suc de fructe in locul unei baturi carbogazoase vei face o alegere cu mult mai buna. Iata un exemplu: un pahar dintr-o bautura carbogazoasa obisnuita poate avea in jur de 140 calorii si 40 de grame de zahar. Aceeasi cantitate de suc de mere din comert va avea 165 de calorii si 39 de grame de zahar. Ti se pare o diferenta mare?

Autor:  Andreea Utza