Site coolinaria.ro

Cafeaua de dimineata – un obicei sanatos?


Cafeaua de dimineata – un obicei sanatos? Esti un fan inrait al cafelei, dar te intrebi daca acesta este un obicei sanatos? Din fericire pentru tine, cafeaua poate fi un aliment benefic pentru organism. Iata de ce si care sunt conditiile pentru a o pastra asa.

1. Este plina de antioxidanti
Cafeaua este bogata in antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi. Expertii sustin ca acestia joaca un rol important in boli precum cancerul, Alzheimer, Parkinson si chiar si in cazul bolilor de ochi. Daca esti un fan al cafelei, aceasta este una dintre sursele tale primare de antioxidanti, care te apara impotriva bolilor.

2. Poate reduce riscul de diabet
Un studiu recent a aratat ca persoanele au consumat mai mult de o ceasca de cafea pe zi si-au scazut cu pana la 11% riscul de a face diabet de tip 2. Chiar daca mecanismul nu este inteles pe deplin, consumul de cafea este cumva asociat cu cresterea nivelului hormonilor si a altor factori care influenteaza pozitiv insulina si zaharul din sange.

3. Ai grija cu ce o combini
Cafeaua are numeroase beneficii, insa, pentru a le pastra si a te bucura de ele, e important sa o consumi ca atare. Asta inseamna sa nu o umpli cu zahar, lapte cu grasimi sau cine stie ce siropuri. In plus, e la fel de important sa o combini cu o dieta sanatoasa. Da, cafeaua e delicioasa alaturi de cateva fursecuri sau o felie de chec, insa nu face din asta un obicei zilnic.



4. Pentru sanatatea oaselor
Ai fi uimit sa afli ca o ceasca de cafea contine nutrienti precum potasiu, niacina, magneziu, vitamine E si B. Si, multumita laptelui pe care probabil il adaugi, vei consuma si calciu si vitamina D, doi nutrienti foarte importanti pentru sanatatea oaselor. Ai grija sa alegi lapte degresat.

5. Te mentine fericit
S-a demonstrat ca femeile care beau 2-3 cesti de cafea pe zi isi reduc riscul de a dezvolta depresie cu pan la 15%. Nu e doar o senzatie ca te simti mai bine dupa ce-ti bei cafeaua de dimineata. Desi expertii nu sunt siguri cum functioneaza acest lucru, cafeina poate fi cea care declanseaza neurotransmitatorii din creier asociati cu starea de multumire.

Autor:  Andreea Utza