Site coolinaria.ro

Obiceiuri si traditii de mucenici


Obiceiuri si traditii de mucenici Astazi ii sarbatorim pe cei 40 de Mucenici, de aceea e important sa stim care sunt obiceiurile si traditiile din tara noastra. In fiecare regiune a Romaniei, acestea difera. Iata care sunt principalele obiceiuri.

Traditiile culinare
Cu totii cunoastem cele doua tipuri de mucenici, cei moldovenesti si cei muntenesti. Ambele variante sunt delicioase, in special atunci cand sunt pregatite ca la carte.


Mucenicii moldovenesti
În Moldova, mucenicii se prepara dintr-un aluat asemanator cu cel al cozonacului. Femeile coc in ziua de 9 martie cate 40 de figurine din acest aluat. Mucenicii din Moldova se mai numesc si sfintisori. Un detaliu mai putin cunoscut este ca modul de preparate al acestora, coacerea, simbolizeaza una dintre torturile la care au fost supusi cei 40 de mucenici: arderea.

Mucenicii moldovenesti se gasesc acum si la patiserii sau covrigarii. Chiar daca sunt destul de buni, nu rata ocazia sa incerci macar odata unul facut in casa. Cu siguranta iti vei dori sa incepi si tu sa-i prepari.


Mucenicii muntenesti
Mucenicii muntenesti difera mult fata de cei moldovenesti. Ei se fac dintr-un alt fel de aluat, asemanator pastelor, in forma de opturi mici, care sunt consumati intr-o „supa” de apa, zahar si mirodenii. Acest 8 simbolizeaza, de fapt, forma lor umana. De asemenea, si modul de preparare al acestora simbolizeaza una dintre torturi: zeama dulce este apa in care au fost tinuti mucenicii.

Astazi, mucenicii muntenesti se gasesc in supermarketuri, fapt ce bucura gospodinele care nu au timp sa-i prepare acasa.


Cele 40 de pahare de vin
O alta traditie este cea a celor 40 de pahare de vin. Barbatii trebuie sa consume cate 40 sau 44 de paharele de vin. Acest obicei se spune ca aduce noroc si sanatate. Vinul baut trebuie sa fie rosu, pentru a simboliza sangele varsat de mucenici.



Alte obiceiuri

În afara celor culinare, ziua de Mucenci are si alte obiceiuri specifice. De exemplu, astazi este ziua in care toti cei care nu au nume de sfinti isi pot sarbatori ziua.

Ziua de 9 martie înseamnă încheierea zilelor babelor și începutul săptămânii moșilor.

Mucenicii pregatiti se impart rudelor, dar si oamenilor sarmani. In general, ei se dau drept pomana pentru sufletele morților fiecărei familii.

Autor:  Andreea Utza