Site coolinaria.ro

Cum sa cresti ierburi in bucataria ta


Cum sa cresti ierburi in bucataria ta Probabil ca inca visezi sa ai o gradina proprie, plina de legume si ierburi proaspete. Totusi, cand stai la bloc, acesta este un vis care pare aproape imposibil. Ei bine, afla ca poti intotdeauna sa cresti plante si in bucatarie, pe care sa le folosesti in mancare. Iata cum le poti ingriji si care sunt cele mai potrivite.

1. Cum sa le cresti
Daca vrei sa cresti plante in casa, trebuie sa ai grija la trei lucruri: lumina, temperatura si umiditate.

Lumina
Dupa cum stim, plantele au nevoie de lumina pentru a supravietui. De asemenea, au nevoie de aceasta lumina pentru a prinde gust. Lipsa ei va reduce gustul ierburilor tale. Sfat pentru incepatori: va puteti gusta plantele ca sa va dati seama daca o duc bine sau nu in bucatarie. Ideal ar fi sa pui plantele la geam pentru a primi cel putin sase ore de lumina.

Caldura
Tine plantele la o temperatura cuprinsa intre 18 si 23 de grade celsius. Tine minte ca daca le pui langea geam, frigul de afara s-ar putea sa fie mai chinuitor decat pare.

Apa
Probabil cel mai important pentru a creste o planta este nivelul de umiditate. Majoritatea ierburilor au nevoie de apa doar atunci cand pamantul din jurul lor pare uscat, dar doar la suprafata. Uda-ti plantele o data pe saptamana daca aerul este uscat.



2. Ierburi pe care le poti creste

Rozmarin
Rozmarinul poate fi crescut in casa, dar ai grija deoarece va avea nevoie de foarte multa lumina, undeva intre sase si opt ore de lumina pe zi. De asemenea, va avea nevoie si de destula apa. Tine minte sa il uzi doar atunci cand pamantul de la suprafata este uscat.

Menta
Menta poate fi crescuta si in casa. Tine minte totusi ca va avea nevoie de mult spatiu. Menta creste destul de mult si in toate directiile, asa ca nu o pune langa celelalte plante.

Cimbru
Creste foarte usor, dar este important sa ii oferi o posibilitate de scurgere pentru a nu distruge radacina si a nu o uda in exces.

Autor:  Andreea Utza