Site coolinaria.ro

5 sfaturi pentru aluatul de tarta


5 sfaturi pentru aluatul de tarta Odata cu venirea primaverii, e timpul sa inlocuim prajiturile mai grele cu tarte pline de fructe delicioase. Aluatul pentru tarte e mult mai simplu decat cel de cozonac, dar si mai usor de digerat. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa faci un blat de tarte mai bun.

1. Blat fraged
Daca vrei ca blatul tau sa fie fraged si usor sfaramicios atunci cand il scoti din cuptor, trebuie sa stii cum sa il prepari. Atunci cand faci aluatul, amesteca-l pana cand se separa in bucati mari. Daca il iei cu mana, trebuie sa se formeze o bila, dar nu sa se lipeasca complet, ci sa mai cada cate faramite. Daca ti se pare prea uscat, mai adauga putin lichid.

2. Cum il intinzi
Ca sa intinzi aluatul de tarte, inainte de a-l pune in tava, trebuie sa incepi pe o suprafata cat mai curata. Il poti rula pe masa, insa ar fi si mai bine daca ai folosi o hartie de copt, cu care sa o acoperi. Pudreaza cu faina si pune bila de aluat in mijloc. Foloseste facaletul si incepi din mijlocul aluatului spre margini.



3. Cum il pui in tava
Daca aluatul tau e facut corect, nu ai de ce sa te temi atunci cand il muti de pe masa in tava. Ca sa-l duci mai usor, ruleaza-l pe facaletul pudrat cu faina si desfa-l usor, direct in tava. Nu te teme, daca ai respectat reteta, el nu se va rupe.

4. Margini dantelate
Daca nu ai o tava speciala cu margine dantelata, nu te ingrijora, poti crea acest efect si cu mainile. Pentru asta, apuca aluatul pe exterior, intre degetul mare si aratator, iar cu aratatorul de la cealalta mana, apasa pe interiorul aluatului, intre cele doua degete. Continua asa, pana cand faci tot blatul.

5. Coacerea
Unele tarte au nevoie ca blatul sa fie copt inainte sa fie umplut cu fructe sau crema. E important ca acesta sa nu creasca in cuptor. De aceea, trebuie sa-l gauresti cu o furculita sau cu o scobitoare. Respecta timpul de coacere din reteta, nu-l scoate prea devreme, dar nici nu-l lasa sa se arda.

Autor:  Andreea Utza