Site coolinaria.ro

"Carnea" vegetariana – este sanatoasa?


Dieta vegetariana a devenit din ce in ce mai populara, insa, odata cu aceasta, producatorii au inceput sa scoata pe piata diferite produse ce imita carnea, create special pentru vegetariani. In supermarketuri putem gasi chiftele, burgeri sau chiar crenvursti vegetali. Sunt acestia sanatosi?

1. Nu vor avea acelasi gust
Daca abia ai devenit vegetarian, nu recurge la astfel de produse pentru a inlocui carnea. Gustul burgerilor din carne iti este inca cunoscut, iar cand vei gusta unii vegetali, vei tinde sa ii compari. Desigur ca nu vor avea, nici pe departe aceleasi arome, iar asta te poate descuraja sa-ti continui dieta vegetariana si sa cedezi tentatiei de a manca din nou carne.

2. Sa nu ai asteptari mari
Dupa cum tocmai am spus, cand vei alege cremwurstii vegetarieni vei tinde sa ii compari cu cei pe care ii consumai inainte. Nu te astepta sa-ti placa din prima sau sa fie cea mai buna mancare pe care ai incercat-o vreodata. Unele produse sunt gustoase, insa unele s-ar putea sa-ti displaca. Acorda-ti destul timp si incearca mai multe feluri, pana cand gasesti ceva ce iti place.



3. Ai grija la ingrediente
Daca aceste alimente sunt facute doar din produse vegetale, asta nu inseamna ca sunt neaparat sanatoase. Pot avea multe grasimi, zahar sau cine stie ce conservanti periculosi. Verifica atent lista de ingrediente, inainte sa cumperi.

4. Productia lor dauneaza mediului
Studiile au demonstrat ca productia acestor alimente ce imita carnea pot dauna mediului inconjurator. Pe langa faptul ca se consuma multa energie pentru a le crea, unele au efecte adverse mai grave decat productia de carne adevarata. Gandeste-te numai la sutele de ambalaje de plastic, folosite pentru ambalaj. Sa nu mai vobim de alte substante toxice, folosite in procesul de extractie a grasimii din boabele de soia.

5. Consuma-le moderat
Daca iti plac aceste produse, nu spune nimeni sa renunti complet la ele. Unele pot avea un gust chiar bun si interesant, in functie de ingredientele care au fost folosite. Insa, nu face abuz de ele. In fond, o dieta vegetariana trebuie sa se bazeze, in special, pe legume, nu pe inlocuitori de carne.

Autor:  Andreea Utza