Site coolinaria.ro

Supa de rosii, aliatul sanatatii


Supa de rosii, aliatul sanatatii Supele sunt unele dintre cele mai bune metode prin care poti savura gustul bogat al rosiilor. Desi majoritatea supelor de rosii sunt foarte bogate in sodiu, aceste mancaruri pot fi benefice pentru sanatatea ta, deoarece vei consuma cateva dintre mineralele si vitaminele esentiale. Iata o lista cu beneficiile supelor de rosii:

1. Licopenul
Supa de rosii contine licopen, un nutrient care ii da culoarea specifica. Licopenul este un antixodiant puternic, care va neutraliza speciile reactive de oxigen. Aceste molecule sunt asociate cu imbatranirea. O dieta bogata in licopen te va ajuta in lupta impotriva bolilor cronice. Desi nu exista o doza zilnica recomandata de licopen, consumul a cel putin 10 miligrame din aceasta substanta iti va oferi beneficii, iar o supa contine numarul impresionant de 13.3 miligrame de licopen.

2. Seleniu
Mananca o supa gustoasa de rosii si iti vei mari si cantitatea de seleniu din corp. Seleniul este un element important al sistemului reproductiv al barbatilor, deoarece va creste productia de spermatozoizi sanatosi, in timp ce hraneste si vasele de sange.

3. Vitamina A si C
Acesti nutrienti sunt foarte importanti pentru sanatate. Vitamina A controleaza activitatea genelor, ceea ce inseamna ca este benefica pentru crearea de tesuturi noi. Ea activeaza genele nou create si le face sa creasca in celule mature. Vitamina C este benefica pentru sistemul nervos, mentine ligamentele si tendoanele sanatoase si iti ajuta metabolismul.



4. Sodiul
Supa de rosii are un mare dezavantaj nutritional si anume continutul ridicat de sodiu. O supa contine in mod normal 471 de miligrame de sodiu, ceea ce inseamna ca vei primi o treime din cantitatea zilnica recomandata doar consumand-o la o masa. Sodiul creste tensiunea arteriala, iar consumul constant o va creste foarte mult, ceea ce va putea dauna plamanilor, inimii si vaselor sanguine.

5. Cuprul
Cuprul din supa de rosii este benefic pentru sistemul tau nervos si iti va face oasele si vasele sanguine mai puternice. Un bol de supa de rosii contine 206 micrograme de cupru, ceea ce inseamna 23 de procente din doza zilnica recomandata.

Autor:  Andreea Utza