Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit fasole


Sfaturi pentru gatit fasole Fasolea nu este doar o sursa de proteine, ea este si ieftina si buna. Daca doresti sa consumi mai multa fasole, va trebui sa inveti cum sa o gatesti, ca sa nu o cumperi la conserva. Iata cateva sfaturi despre cum sa pregatesti fasole.

1. Inmuierea
Regula de aur a fasolei este sa o lasi la inmuiat pentru cel putin patru ore inainte sa o folosesti. Lintea, mazarea si toate sortimentele cu piele subtire nu au nevoie de niciun fel de inmuiere. Insa, daca fasolea este veche si nu a fost bine pastrata,nu mai are rost sa incerci sa o gatesti. Mai bine cumperi una noua.

2. Cum sa o inmoi
Pentru ca aceasta metoda sa fie eficienta, acopera fasolea cu 10 cm de apa si apoi urmareste foarte bine nivelul apei, pentru ca va scadea foarte repede. Vara si iarna, inmoaie-le doar in frigider pentru a evita o fermentatie incorecta.

3. Gatitul
Fierbe fasolea pentru cinci minute. Acest truc va grabi gatirea. Dupa ce ai facut asta, gateste-le la foc mic si cu capacul pus pentru ca, daca focul va fi prea puternic, fasolea se va destrama si nu va avea un aspect prea placut. Lichidul se va reduce considerabil in timpul gatitului, asa ca ai foarte mare grija. Totusi, daca pui prea multa apa, gustul lor se va dilua si procesul va dura si mai mult.



4. Asezonarea
Gateste fasolea fara niciun fel de condimente, cel putin la inceput. Desi pare contraintuitiv, fasolea are nevoie sa fie lasata in pace in mare parte a timpului. Atunci cand este aproape moale, incepe cu unele condimente precum ceapa, usturoiul, chilli. Daca adaugi condimentele acestea la inceput nu este o tragedie, dar, daca adaugi rosii, otet sau citrice, vei avea probleme. Gatitul va dura o vesnicie.

5. Timpul
In general, gatitul fasolei ar trebui sa dureze undeva in jurul a doua ore. Daca ajungi la trei ore, atunci este cazul sa te opresti. Daca nu functioneaza dupa atata timp, probabil nu va functiona deloc.

Autor:  Andreea Utza