Site coolinaria.ro

Sa intelegem piramida alimentara


Sa intelegem piramida alimentara Piramida alimentara a fost creata pentru a ne ajuta sa mancam sanatos, adica sa integram in dietele noastre cantitatile corecte de nutrienti, proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale. Iata cum trebuie interpretata si inteleasa aceasta piramida.

1. Fructe, legume si cereale
Acestea sunt cele mai importante categorii de alimente, situate la baza piramidei. Fructele, legumele si cerealele ar trebui sa constituie cam 70% din ceea ce mancam.

Fructele si legumele contin foarte multi nutrienti, precum vitaminele, mineralele si antioxidantii. De asemenea, sunt principala sursa de carbohidrati a corpului nostru. Adultii si adolescentii trebuie sa consume cel putin doua portii de fructe si cinci de legume, pe zi.

In ceea ce priveste cerealele, e bine sa alegi cereale integrale, precum orezu brun, ovazul sau quinoa, dar si varietati de paine sau paste, facute din faina integrala. Inlocuieste painea alba si pastele din faina rafinata cu acestea, pentru mai multe beneficii nutritionale.

2. Lactate, oua, carne si nuci
Urmatoarele etaje ale piramidei includ varietati de lactate, carne, nuci si seminte.

Lactatele sunt cele care ne ofera proteine si calciu, pe langa mult alte vitamine si minerale.In aceasta categorie intra laptele, iaurtul, branza si multe alte alimente asemanatoare. Aceasta grupa de alimente include si optiunile fara lactate, cum ar fi laptele de soia sau de orez. Incearca sa alegi, pe cat posibil, variante cu putine grasimi.



In ceea ce priveste carnea, ouale, nucile si semintele, acestea reprezinta surse de proteine. Insa, fiecare dintre ele ne ofera un alt mix de nutrienti, incluzand fier, zinc, vitamina B12 si grasimi sanatoase. E bine sa variem intotdeauna aceste surse de nutrienti, nu sa consumam una singura.

3. Snacks-uri si deserturi
Nu degeaba aceasta categorie este si cea mai mica, aflandu-se in varful piramidei. Aici intra toate deserturile si snacks-urile pe care le luam de-a lungul zilei, care contin zahar si grasimi.

Aceste alimente nu trebuie sa depaseasca 300 de calorii, pentru a ne incadra in piramida alimentara. Deserturile trebuie consumate cu moderatie, la fel si snacks-urile.

Autor:  Andreea Utza