Site coolinaria.ro

Uleiuri alimentare sanatoase


Uleiuri alimentare sanatoase Se vorbeste mult despre grasimi sanatoase si nesanatoase si de multe ori nu intelegi pe deplin cam care ar fi diferenta, dar adevarul e ca, pe langa produsele din carne, aproape orice ulei alimentar continut de catre diverse produse comercializate pe piata este mai mult sau mai putin daunator pentru sanatatea noastra. Aici putem aminti uleiurile (grasimile) din produsele de patiserie, alimentele congelate cu continut de ulei, snacksuri, chipsuri si altele.

Chiar si uleiurile rafinate nu sunt prea bune pentru organism mai ales daca le prajim la temperaturi ridicate, ele schimbandu-si astfel structura chimica si devenind foarte toxice pentru consumul alimentar. In special persoanele cu un nivel ridicat de colesterol sau cu probleme ale sistemului circulator trebuie sa elimine complet uleiul vegetal prajit din alimentatia lor daca doresc o imbunatatire si nu o agravare a starii lor de sanatate.

Uleiurile bune pentru consumul nostru zilnic sunt acele uleiuri procesate "la rece", care au aceasta specificatie pe eticheta lor. Astfel se obtine, de exemplu, uleiul de masline si de aceea se stie ca acest ulei este destul de sanatos pentru alimentatia noastra. Uleiul de masline obtinut in prima faza se mai numeste si ulei extra si este nu doar mai scump ca pret, dar si superior uleiului de masline obisnuit obtinut in a doua faza de procesare. Daca reusiti sa va procurati ulei de masline extra nu il folositi la prajit pentru ca degeaba ati mai dat bani pe el ci preferati sa il introduceti in salate si oriunde altundeva, dar fara a-l incalzi.

Si uleiul de floarea-soarelui poate fi de calitate si usor de gasit pe piata de alimente. Ceea ce se recomanda in cazul utilizarii uleiului de floarea-soarelui este de asemenea evitarea prajirii acestuia si introducerea sa in ciorbe, supe, tocanite sau paste doar la final dupa ce s-a incheiat fierberea felului de mancare. Astfel se evita schimbarea structurii chimice a uleiului si va fi destul de benefic pentru sanatatea noastra pe termen lung. Uleiul incalzit sau prajit cauzeaza intotdeauna cresterea in greutate, celulita, colesterol ridicat, presiune arteriala si alte boli de nedorit.

Desi multe voci afirma in continuare ca margarina ar fi sanatoasa totusi nu trebuie sa se uite ca la fabricarea ei se incalzesc uleiurile la temperaturi ridicate si apoi sunt racite ceea ce face din margarina un produs de evitat, untul fiind pe departe superior margarinei. Sub nici o forma nu se recomanda folosirea margarinei la prajeli sau in forma topita deoarece astfel creste gradul si asa suspect de toxicitate al acestui aliment.

Grasimea animala poate de multe ori sa fie mult mai sanatoasa pentru prajirea ingredientelor introduse in diverse feluri de mancare decat orice ulei vegetal. Partea rea cu grasimea animala este ca ingrasa si creste nivelul de colesterol, dar e oricum mai sanatos sa topim niste slanina si sa prajim ceva cu ea decat sa incalzim uleiul la temepraturi ridicate pentru a praji ceva ceapa sau cartofi. De preferat ar fi sa putem renunta la felurile de mancare care necesita prajeli si sa optam pentru folosirea simpla a uleiurilor alimentare adaugandu-le doar la finalul retetei culinare.

Autor:  Lucia Mihailescu