Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa


Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa Desi ne dorim cu totii sa scapam de unele obiceiuri alimentare foarte proaste totusi nu reusim decat sa amanam la nesfarsit acest lucru ajungand in acelasi punct unde dorinta de a ne face un bine cu propria mana ramane doar la stadiul de dorinta.

Echilibrul alimentar este necesar si poate fi atins prin pasi mici care sa fie in deplina concordanta cu necesitatile propriului nostru organism, pentru ca cine altcineva sa stie ce e mai bun pentru noi decat noi insine.

1. Gustarile pe apucate, in fata televizorului sau aiurea altundeva, sunt din pacate parte din viata noastra. Nu e neaparat nevoie sa renuntam la ele, dar putem incerca sa inlocuim produsele nocive cu altele care sa ne ofere si ceva foloase pentru sanatate.

2. Multe persoane merg la cumparaturi gandindu-se doar la preturi ieftine si alte chilipiruri. Din cand in cand totusi e bine sa se mai faca si mici cheltuieli suplimentare pentru a ne oferi si alimente proaspete si nu doar obisnuitele "resturi" comercializate cu nesimtire de catre unii producatori iresponsabili.

3. Daca nu reusiti mai niciodata sa consumati toata mancarea pe care o aveti in frigider si stiti ca aruncati cam mult la tomberon atunci e timpul sa va reganditi necesitatile in plan culinar si sa luati niste masuri simple in aceasta directie reducand cantitatile de hrana gatite de obicei.

4. Sarea si zaharul e bine sa fie mereu masurate la gram si sa nu depaseasca limitele zilnice recomandate.

5. Mesele de seara se iau cu cel putin 3 ore inainte de culcare, iar daca ni se face foame intre timp putem apela la ceva fructe sau o ceasca cu lapte caldut, dar nicidecum la o masa copioasa cu mai multe feluri.

6. In special la masa de pranz este bine sa petrecem minimum jumatate de ora pentru servirea felurilor de mancare, mestecand totul cu atentie si fara graba. Mesele servite la repezeala sunt un prost obicei si pot duce la dezvoltarea unor grave afectiuni.

7. De fiecare data cand este posibil alegeti sa faceti o scurta plimbare dupa fiecare masa, iar daca nu se poate macar spalati vasele si faceti putina curatenie pentru ca va fi un exercitiu foarte util pentru sanatate.

In functie de tipul de personalitate a fiecarei persoane precum si de traditiile de familie putem depista multiple obiceiuri alimentare gresite care merita corectate macar din respect pentru sanatatea trupului nostru si a intregii familii si astfel de masuri nu trebuie amanate la nesfarsit deoarece e greu sa iesi dintr-o rutina oarecare si cu cat se face ceva din timp cu atat mai bine va fi pe viitor.

Autor:  Lucia Mihailescu