Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu vinete


Sfaturi pentru gatit cu vinete Vinetele sunt niste legume foarte versatile si sanatoase. Daca nu fac parte din dieta ta in mod obisnuit, ar trebui sa le introduci. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa le pregatesti si incluzi in diferite retete.

1. Cum sa le selectezi si pastrezi
Vinetele apar cam prin perioada aceasta, desi sunt disponibile in supermarket tot timpul anului. Acum e momentul cel mai potrivit sa te aprovizionezi din piata si sa le si pregatesti pentru iarna. Indiferent de soiul pe care il cumperi, ai grija sa fie tari, grele si sa aiba o piele lucioasa, fara lovituri. Cele mici au de obicei un gust mai placut decat cele mari, deoarece sunt mai putin amarui. Tine-le la frigider pana la 2-3 zile, caci se strica usor.

2. Prepararea
Ca sa incepi pregatirea vinetelor, trebuie sa le speli foarte bine. Pielita este comestibila, insa daca vrei sa o mananaci, cel mai bine ar fi sa cumperi vinete organice. Daca preferi sa le decojesti, foloseste un cutit. Nu scoate pielita decat daca urmeaza sa le folosesti, caci, altfel, isi vor schimba culoarea. Taie vanata in felii sau cubulete, in functie de reteta pe care urmaresti sa o prepari. Unii spun ca sarea ajuta in cazul gustului amarui, insa asta depinde de preferinte.



3. Vinete coapte
Vinetele coapte capata un gust intens si delicios. Este o metoda foarte buna de a le gati, indiferent daca le faci la cuptor sau daca le pregatesti pentru salata de vinete. Daca vrei sa le faci la cuptor, le poti pune intregi pe o foaie de copt, pana cand se inmoaie. Apoi, lasa-le la racit, taie-le si scoate pulpa. Le poti coace si deja taiate, stropite cu putin ulei si asezonate dupa preferinte.

4. Prajite
Vinetele prajite sunt o alternativa mult mai sanatoasa la cartofii prajiti. Atunci cand le prepari astfel, exteriorul devine crocant, iar interiorul cremos si gustos. Pot fi servite cu un sos, la fel ca in cazul cartofilor prajiti.

5. La gratar
Vinetele la gratar sunt foarte bune si absorb orice marinada sau condimente folosite. Vor capata o aroma placuta, de fum. Nu trebuie decat sa le feliezi, sa le ungi cu putin ulei, sa presari cateva condimente, apoi sa le pui pe gratar.

Autor:  Andreea Utza