Site coolinaria.ro

Maniere la masa


Maniere la masa Manierele la masa nu sunt complicate, dar te vor ajuta intotdeauna sa faci o impresie buna in familie si mai ales atunci cand te duci la rude sau la petreceri. Iata principalele reguli pe care sa le urmezi.

1. Locurile
Daca locurile nu sunt etichetate de catre gazda, atunci ar trebui sa astepti ca aceasta sa te conduca spre locul tau. Tine minte, locurile sunt intotdeauna alese de catre gazda.

2. Cand sa mananci
La o masa mica, astepta pana cand toata lumea a fost servita pana sa incepi sa mananci. La o masa formala, ar trebui sa incepi atunci cand toata lumea incepe sau atunci cand gazda spune sa o faci.

3. Ustensilele
Manierele ne spun si cum sa tinem furculita si cutitul. Furculita ar trebui sa mearga in mana stanga in timp ce cutitul trebuie tinut in mana dreapta. Daca nu ai nevoie de un cutit, atunci il poti lasa pe masa.



4. Pauza
Cand vrei sa iei o pauza din mancat, pentru a bea apa sau pentru a vorbi cu altcineva, intotdeauna pune tacamurile spre centrul farfuriei, in forma de V.

5. Pasarea mancarii
Intotdeauna paseaza mancarea spre dreapta. Unul dintre invitati poate tine tava din care se serveste persoana din dreapta, fie ii poate da direct tava sa se serveasca singur. Orice fel de mancare care este foarte greu de tinut intr-o singura mana este pusa pe masa, de unde fiecare se va servi singur.

6. Sfarsitul mesei
La sfarsitul mesei, vasele sunt de obicei luate de catre gazda, eventual cu ajutorul unui invitat sau doi. La o masa in familie, fiecare membru isi curata farfuria.

Autor:  Andreea Utza