Site coolinaria.ro

Cum sa gatim fara ulei


Cum sa gatim fara ulei Gatitul fara ulei poate fi destul de simplu, daca stii cateva trucuri. Desigur, nu trebuie sa il elimini complet din alimentatie, insa ar fi bine sa inlocuiesti mancarurile prajite cu cele fierte, coapte sau la gratar. Iata cateva sfaturi pentru a gati fara ulei.

1. Alege ustensilele corecte
E foarte usor sa gatesti fara ulei atunci cand ai tigaile potrivite. Alege unele de calitate, care nu se lipesc. Teflonul si ceramica sunt alegeri bune. Pentru a manevra mancarea, foloseste linguri si ustensile din silicon. Aceste tigai pot fi destul de delicate, iar ustensilele din metal le pot cauza zgarieturi de care nu mai poti scapa.

2. Cum sa prepari un sote
Crezi ca sote-ul de legume are nevoie neaparat de ulei? Ei bine, afla ca se poate face si mai usor, cu apa. Nu trebuie decat sa adaugi cate o lingura, doua, din cand in cand. Repeta procedeul ori de cate ori e nevoie. Trebuie sa ai grija ca mancarea sa se rumeneasca, nu sa se gateasca la aburi. Amestec-o periodic, ca sa nu se arda.

3. Pentru prajituri
In cazul prajiturilor, poti folosi piure de fructe in loc de ulei sau unt. Este mult mai sanatos si are un gust mult mai bun. Poti folosi, de exemplu, piure de banane sau de curmale. In anumite retete pot folosi chiar unt din nuci.



4. Legume la cuptor
Nu trebuie sa-ti ungi legumele cu unt sau ulei inainte sa le bagi la cuptor. Chiar daca va dura putin mai mult sa se faca, rezultatul va fi la fel de aratos si mult mai sanatos. Inainte sa le pui in cuptor, aromeaza-le cu diferite condimente, ierburi si, eventual cu un amestec de apa si sosul tau preferat. Sosul de soia poate fi folosit in acest sens.

5. Pentru sosuri
Nu-ti face griji pentru sosul de paste, el poate fi la fel de gustos si fara ulei. Poti folosi, in schimb, un piure din fasole, linte, morcovi sau cartofi. Alaturi de acestea, poti adauga un lapte din soia sau nuci. In cazul dressingurilor, poti folosi otet, condimente si ierburi alaturi de suc de fructe. De asemenea, daca preferi un dressing mai cremos, incearca cu unt de nuci.

Autor:  Andreea Utza