Site coolinaria.ro

Mananca sanatos odata cu venirea toamnei


Mananca sanatos odata cu venirea toamnei Suntem in a doua zi de toamna, iar asta inseamna ca trebuie sa incepi sa-ti schimbi dieta treptat. Din fericire, toamna abunda de fructe si legume, deci vei avea de unde sa alegi. Iata cele mai sanatoase alimente pe care le vei putea gasi in piete si supermarketuri.

1. Mere
Merele de toamna sunt cele mai bune, pentru ca sunt proaspete si parfumate. Le poti consuma ca atare, transforma in prajituri si placinte sau amesteca in iaurtul de dimineata. Oricum alegi sa le consumi, nu uita sa profiti cat mai mult de aparitia lor.

2. Pastarnac
Desi samana cu morovii, pastarnacii au o culoae mai deschisa si un gust mai dulceag. Sunt foarte utili pentru a da aroma preparatelor din orez sau cartofi. De asemenea, ii poti transforma in supe si sosuri. Pe langa faptul ca sunt atat de versatili, reprezinta o sursa bogata de potasiu si una importanta de fibre.



3. Pere
Alaturi de mere, perele sunt vedetele toamnei. Le poti consuma ca atare, sunt o sursa foarte buna de vitamina C si de cupru si contin cam 4 grame de fibre per portie. De asemenea, le poti integra in diverse retete, incearca o prajitura sau o tarta cu pere.

4. Dovleci
Ce este toamna fara o placinta aromata cu dovleac? Nu e de mirare ca, odata cu venirea acestui anotimp, apar tot felul de bunatati cu gust de dovleac: cafele, prajituri si produse de patiserie. Pe langa faptul ca este delicios in dulciuri, dovleacul este si foarte sanatos. Este o sursa excelenta de alfa si beta-caroten, importante pentru o vedere sanatoasa si pentru regenerarea celulelor.

5. Cartofi dulci
Desi nu sunt foarte populari in tara noastra, ei se gasesc in majoritatea supermarketurilor. Cartofii dulci sunt bogati in beta-caroten, la fel ca dovleacul, putand preveni deficientele de vitamina A. Incearca sa introduci cartofii dulci in retetele tale, deoarece sunt si foarte versatili. Pot fi transformati atat in dulciuri, cat si in mancaruri.

Autor:  Andreea Utza