Site coolinaria.ro

Beneficii surprinzatoare ale dovleacului


Beneficii surprinzatoare ale dovleacului Dovlecii sunt vedetele toamnei, toata lumea vorbeste despre ei. Pe langa faptul ca sunt deliciosi indiferent cum ar fi gatiti, acestia aduc si foarte multe beneficii pentru sanatate. Iata cateva motive surprinzatoare care te vor convinge sa incluzi dovleacul in alimentatia ta.

1. Iti ofera senzatia de satietate
Piure-ul de dovleac contine in jur de 3 grame de fibre per 30 de grame, si doar 50 de calorii! Asta inseamna ca iti va tine de foame, fara sa dauneze dietei tale. Datorita fibrelor, senzatia de satietate va dura mai mult timp, deci nu vei simti nevoia sa iei gustarele daunatoare.

2. Excelent pentru vedere
O ceasca de dovleac contine aproape dublul dozei zilnice recomandate de vitamina A. Aceasta este cunoscuta pentru beneficiile pe care le aduce vederii. De asemenea, studiile au demonstrat ca vitamina A este utila si in cazul unor boli de ochi, incetinind dezvoltarea acestora. In plus, tot ea te ajuta sa ai o piele sanatoasa, oase si dinti puternici.

3. Eficient in scaderea tensiunii arteriale
Uleiul de seminte de dovleac este plin de fitoestrogeni, care previn hipertensiunea. Daca ai astfel de probleme, nu uita sa-l incluzi in alimentatia ta.



4. Un somn mai linistit
Semintele de dovleac sunt bogate in triptofan, un amino acid care contribuie la un somn odihnitor si linistit. De asemenea, este responsabil pentru produtia de serotonina, un neurotransmitator care te ajuta sa te relaxezi. In plus, semintele de dovleac te ajuta sa ai o stare de spirit mai buna.

5. O inima puternica
Fibrele din dovleac sunt benefice pentru inima. Studiile au aratat ca femeile care mananca o dieta bogata in fibre au un risc mai scazut de boli de inima. Cercetarea s-a bazat mai mult pe femei, deoarece ele tind sa-si ia fibrele din fructe si legume, pe cand barbatii consuma mai multa paine.

Autor:  Andreea Utza