Site coolinaria.ro

5 intrebari despre gatitul cu alcool


5 intrebari despre gatitul cu alcool Bauturile alcoolice sunt des folosite in bucatarie, pentru mancaruri, sosuri sau prajituri. Ele pot schimba complet un preparat obisnuit, transformandu-l intr-o delicatesa. Iata tot ce trebuie sa stii despre gatitul cu alcool.

1. De ce alcool in mancare?
Atunci cand este folosit cum trebuie, alcoolul poate transforma o mancare obisnuita intr-una cu totul speciala. Acesta ofera arome deosebite, deoarece se combina foarte bine atat cu grasimile cat si cu moleculele de apa. De exemplu, este foarte bun in marinade si sosuri, deoarece face mancarea sa miroasa si sa arate mult mai bine.

2. Cum alegem bautura potrivita?
Daca nu ai bea niciodata un anumit tip de vin, atunci nu-l pune nici in mancare. Asta e singura regula de care trebuie sa tii cont. Nu folosi bauturi alcoolice de proasta calitate, doar pentru ca sunt mai ieftine. In mancaruri trebuie sa pui putin alcool, deci nu-ti face griji ca vei consuma intreaga sticla de whiskey. Totusi, nu folosi nici cea mai scumpa bautura pe care o ai in casa, ci pastreaz-o pentru a o savura alaturi de mancare. Altfel, aromele ei se vor pierde si amestca cu restul ingredientelor.

3. Cum il integram in mancaruri?
Nu poti inlocui apa cu bauturile alcoolice, insa, uneori, poti substitui o parte mica. De exemplu, cand vrei sa adaugi mai mult gust intr-o mancare, inlocuieste o cantitate mica de apa cu bere sau vin. Astfel de metode sunt potrivite si atuci cand gatesti fructe, deoarece vinul scoate in evidenta dulceata lor. Perele fierte in vin rosu sunt delicioase pentru zilele friguroase de iarna.



4. Cum pregatim sosurile cu alcool?
Atunci cand vrei sa adaugi ceva special unui preparat pe care-l faci in mod obisnuit, ii poti face un sos. Vinul alb si berea sunt potrivite pentru preparatele cu carne slaba, pe cand cel rosu si berea bruna sunt bune pentru carnea rosie.

5. Dar cum il folosim in dulciuri?
Deserturile cu alcool pot fi absolut delicioase sau groaznice. Nu vrei sa-ti ineci prajitura in lichior, ci doar sa-i dai un gust subtil si placut. Intr-un aluat de tort, 2-3 linguri de lichior sunt suficiente. La fel si in cazul unei prajituri tiramisu, nu scufunda piscoturile in coniac, ci doar stropeste-le usor.

Autor:  Andreea Utza