Site coolinaria.ro

Untul în bucate


Untul în bucate Stim cat de importanta e sarea in bucate, dar cum ramane cu untul? El poate imbogati numeroase mancaruri, sosuri si prajituri. Ca sa te bucuri de beneficiile sale, iata cateva reguli de gatit cu acesta.

1. Pentru legume sotate
Atunci cand prepari legume la tigaie, trebuie sa le prajesti in grasime foarte incinsa. Ai observant ca, atunci cand pui untul la topit, el face spuma. Trebuie sa astepti ca spuma sa dispara. Acesta este principalul indiciu ca untul este gata pentru prajit.

2. Foloseste unt rece pentru biscuit si produse de patisserie
Aluatul pentru biscuit si pateuri are nevoie de unt rece, care se topeste in cuptor si lasa in urma sa bule de aer. Ca sa poti pastra untul rece, amesteca aluatul cu o lingura de metal, nu cu mainile. Degetele tale vor fi prea calde si-l vor topi, pe cand lingura il va pastra la temperatura potrivita.

3. Adauga unt rece in sosuri
Multe sosuri beneficiaza de pe urma a 1-2 linguri de unt rece, adaugat chiar inainte de servire. Untul adauga o textura cremoasa dar si un gust mult mai bogat. E important sa pui unt rece, deoarece nu risti sa se separe si sa-ti ruineze sosul.



4. Pentru piure
Un piure de cartofi devine mult mai cremos dupa ce adaugi putin unt. E important sa pui intai untul si abia apoi laptele. Daca pui lactatele primele, apa din acestea se va combina cu amidonul din cartofi, facandu-i mai lipiciosi. In schimb, untul va imbraca moleculele de amidon si nu le va permite sa reactioneze cu apa din lactate. Rezultatul este un piure mai fin.

5. In omlete
Secretul pentru o omleta moale si cremoasa este untul. Adauga o lingura de unt rece in oua, inainte sa le pui in tigaie. Fara acesta, ouale devin usor gumoase. Insa, cu ajutorul untului, obtii o omleta mult mai bogata si delicioasa.

Autor:  Andreea Utza