Site coolinaria.ro

Obiceiuri alimentare sanatoase pentru copii


 Obiceiuri alimentare sanatoase pentru copii E important sa invatam copiii sa aiba obiceiuri alimentare sanatoase, pentru a evita problemele cu greutatea sau cresterea. Doctorul iti va spune daca dezvoltarea copilului tau este normala sau daca are nevoie de anumite modificari in alimentatie. Iata o lista cu obiceiuri alimentare generale, benefice pentru copii.

1. Ghideaza-i alimentatia, nu ii impune anumite alimente
Stim cu totii cat de frustrant era sa fim obligati sa mancam o leguma care nu ne placea cand eram mici. In loc sa-i impui copilului tau anumite alimente, mai bine ghideaza-l spre mancaruri sanatoase. Ofera-i o varietate din care sa aleaga. Poate nu-i plac morcovii, dar mananca rosii sau spanac.

2. Invata-l sa manance incet
Chiar si adultii trebuie sa manance incet, pentru a nu consuma mai mult decat au nevoie. Gandeste-te acum la un copil. Dupa ce i-ai dat prima portie de mancare, nu-l intreba imediat daca mai vrea una, ci asteapta macar 10 minute. Abia atunci va sti daca ii mai este sau nu foame. Daca ii mai dai o portie, ai grija sa fie mai mica decat prima.



3. Lasa-l sa participe la gatit
Da-i sansa sa te ajute la gatit, chiar daca este vorba de lucruri minore. Stand pe langa tine, el va dezvolta o curiozitate mai mare pentru alimente si poate iti va fi mai usor sa-l convingi sa guste anumite mancaruri. In plus, ai sansa sa-ti faci o idee mai clara despre preferintele lui alimentare, dar si sa-l inveti cate ceva despre mancarea sanatoasa.

4. Gustarile
Nu e bine sa cedezi de fiecare data cand copilul tau iti cere dulciuri, mai ales daca simti ca deja a mancat prea multe. Gustarile trebuie sa fie cat de poate de hranitoare, insa, asta nu inseamna ca trebuie sa-l privezi de snacksuri sau prajiturele. Ofera-i-le cu moderatie.

5. Incurajeaza-l sa bea mai multa apa
Nu e nevoie sa explicam de ce bauturile carbogazoase sau sucurile de fructe din comert sunt daunatoare. Incurajeaza-ti copilul sa bea apa cat mai des. Din cand in cand, prepara-i sucuri de fructe in cantitati mici. Chiar daca sunt sanatoase, si ele contin zahar.

Autor:  Andreea Utza