Site coolinaria.ro

Despre alergiile alimentare


Despre alergiile alimentare Alergiile alimentare sunt reactii anormale ale organismului la anumite alimente. Sistemul imunitar este cel care produce reactia alergica, in momentul ingestiei alimentului respectiv. Probabil stii deja daca si la ce alimente esti alergic, insa iata cateva informatii despre alergiile alimentare, in general.

1. Toate incep in momentul in care intri in contact cu alimentul
Orice alergie alimentara incepe prima data cand intri in contact cu respectivul aliment. Sa spunem ca esti alergic la migdale. Daca nu ai fi intrat niciodata in contact cu migdalele, nu ai fi dezvoltat aceasta alergie. Ea s-a declansat in momentul in care ai ingerat prima data acest aliment sau un preparat ce-l continea.

2. Proteinele sunt cele care declanseaza reactia
Proteinele din alimente, care nu sunt descompuse prin gatire sau in interiorul stomacului, sunt cele care declanseaza reactia alergica. Acestea sunt absorbite in sange si circula prin organism.



3. Reactiile difera
O reactie alergica poate insemna doar o senzatie de gadilatura in interiorul gurii. In alte cazuri, poate duce la anafilaxie si poate fi chiar fatala. De asemenea, reactia poate aparea imediat dupa contactul cu alimentul sau se poate dezvolta mai greu, pe parcursul unei ore intregi.

4. Daca esti alergic la o mancare, probabil esti si la altele, inrudite
Asta inseamna ca, daca esti alergic la creveti, cel mai probabil esti alergic si la alte crustacee. Acest fenomen se numeste reactivitate incrucisata. La fel, daca latexul iti provoace reactii alergice, ai grija si la banane.

Autor:  Andreea Utza