Site coolinaria.ro

Vitamina A


Vitamina A Vitamina A este un antioxidant foarte important în mentinerea si întarirea sanatatii. Mama îmi spunea de fiecare data ca trebuie sa iau niste vitamina A când ma plângeam ca mi se usuca foarte tare pielea. Avea dreaptate, vitamina A este senzationala când vine vorba de tineretea si frumusetea pielii sau de stralucirea si bogatia podoabei capilare. Calitatile ei deosebite nu se opresc aici, carentele de vitamina A determinând tulburari deosebit de grave cum ar fi: ochiul nu se mai adapteaza la lumina crepusculara, corneea îsi pierde luciul, câmpul vizual se îngusteaza pentru galben si albastru, are loc ulcerarea globului ocular, pielea se îngroasa si se usuca, apare acneea, parul se rareste si încarunteste prematur, dispare pofta de mâncare si diareea devine frecventa.

Asadar, este foarte important sa îi aducem organismului necesarul de vitamina A. Aceasta se gaseste în natura sub doua forme: retinol (vitamina A propriu-zisa), prezent în alimentele de natura animala si caroten (provitamina A) care se gaseste atât în produse de natura animala dar si în vegetale. Au fost identificate zece grupe de caroteni, dar dintre acestea cel mai eficient este beta-carotenul care ajunge în organism ca supliment alimentar si care este transformat de catre ficat în vitamina A.

Ca sa satisfaci necesarul de vitamina A este recomandat sa consumi: unt, lactate, galbenus de ou, ficat, ulei de peste, morcov, fructe si legume de culoare galbena sau verde închis.

Efectele benefice pe care le aduce vitamina A pentru sanatatea nostra sunt:
- creste rezistenta în fata infectiilor respiratorii;
- sprijina sistemul imunitar;
- mentine sanatatea membranelor si mucoaselor organelor;
- întareste oasele si dintii;
- sprijina procesul de crestere;
- amelioreaza functia analizatorului vizual;
- ajuta la mentinerea supletii, tineretii si frumusetii pielii;
- contribuie la procesul de formare a sângelui;
- este ideala pentru pastrarea calitatii unghiilor si a parului;
- previne aparitia tumorilor;
- sustine dezvoltarea fatului (în timpul sarcinii administrarea de vitamina A se face doar la îndrumarea medicului).

Asemenea calitati ne determina sa facem în asa fel încât sa nu ducem niciodata lipsa de vitamina A. Trebuie sa avem grija totusi sa nu facem excese pentru ca hipervitaminoza în acest caz poate duce la niste manifestari destul de incomode cum ar fi: decalcifierea oaselor sau aparitia unor calcifieri anormale; uscarea pielii; prurit; caderea parului; cefalee; craparea buzelor; marirea volumului ficatului si a splinei; diaree; stari de voma; apetenta; încetinirea regenerarii sângelui.

Tratamentul cu vitamina A se recomanda în special în caz de sarcina si alaptare (doar la recomandarea medicala), tulburari de vedere, fotofobie, acnee, uscaciune a pielii, par rar, unghii casante, infectii respiratorii, sterilitate masculina, întârzieri de crestere, prevenirea litiazei renale.

Autor:  Raluca Alupoaie