Site coolinaria.ro

De unde ne luam vitaminele (I)


De unde ne luam vitaminele (I) E important sa stim care sunt cele mai bune surse de vitamine. Iata un ghid care-ti va arata care sunt cele mai bune alimente pentru fiecare vitamina in parte.
1. Vitamina A
Cele mai bogate alimente in vitamina A sunt cartofii dulci. Un singur cartof dulce copt contine aproximativ 561% din doza zilnica recomandata. Alte surse bune sunt spanacul, pestele, laptele, ouale si morcovii.

2. Vitamina B6
Vitamina B6 este esentiala pentru metabolizarea mancarii, pentru formarea hemoglobinei, echilibrarea nivelului de zahar sin sange si pentru lupta impotriva bolilor. Cea mai buna sursa de B6 este nautul, urmat de carnea de pui si peste.



3. Vitamina B12
Aceasta vitamina este esentiala pentru functionarea sistemului nervos, dar si pentru formarea ADN-ului si a celulelor rosii. De asemenea, protejeaza impotriva anemiei. Produsele de origine animala sunt cele mai bogate in vitamina B12. Molustele contin cea mai mare concentratie, urmate de somon, ton, dar si de cerealele fortificate.

4. Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant important, necesar in multe functii cheie ale organismului. Toata lumea crede ca cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, insa cel mai bogat aliment este ardeiul rosu. Alte surse excelente sunt kiwi, broccoli si varza de Brussels.

5. Calciu
Calciul este cel mai abudent mineral din organism. Majoritatea este pastrat in oase si dinti si ajuta la fortificarea acestora. Restul ajunge in vasele de sange si ajuta la functionarea muschilor, a celulelor si la secretia de hormoni. Cea mai buna sursa de calciu este iaurtul simplu, degresat. Alte alimente bogate in calciu sunt cele cu frunze verzi, inchise la culoare.

Autor:  Andreea Utza