Site coolinaria.ro

De unde ne luam vitaminele (II)


De unde ne luam vitaminele (II) 6. Vitamina D

Organismul nostru produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la soare. Aceasta ajuta la absorbtia calciului si la cresterea oaselor. Este important si pentru imunitate si reducerea inflamatiilor. Cele mai bune surse sunt pestii precum somonul si macroul. Exista si alte alimente fortificate cu vitamina D, precum laptele, cerealele, iaurturl si sucul de portocale. 7. Vitamina E
Vitamina E este un antioxidant puternic, ce protejeaza celulele de radicalii liberi. Este importanta pentru imunitate si pentru sanatatea vaselor de sange. Majoritatea oamenilor iau vitamina E din semintele de floarea soarelui sau din migdale.

8. Folat
Folatul este important pentru formarea de noi tesuturi si proteine. Pentru femeile gravide, el ajuta la prevenirea defectelor din nastere. Folatul se gaseste in multe alimente, incluzand legumele cu frunze verde-inchis, fructe, nuci si produse lactate. Si spanacul contine destul de mult folat. Acidul folic, o forma de folat, se gaseste in paine si cereale.



9. Fier
Proteinele din organism folosesc fierul pentru a transporta oxigen si a ajuta la cresterea celulelor. Majoritatea fierului din corp se gaseste in hemoglobina, proteina din celulele rosii care transporta oxigenul spre tesuturile din tot organismul. Surse bune sunt spanacul, fasolea, soia, lintea sau semintele de dovleac si susan.

10. Vitamina K
Este un ingredient esential pentru coagularea sangelui. Fara ea, organismul nu ar putea opri sangerarea atunci cand ne taiem. Cele mai bune surse sunt legumele cu frunze verzi. Varza Kale este pe primul loc, urmata de spanac si alte varietati precum frunzele de nap, mustar sau sfecla.

Autor:  Andreea Utza