Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru a gati cu un wok


Sfaturi pentru a gati cu un wok Nimic nu se compara cu un stir-fry, o portie buna de legume gatite in stil chinezesc, la wok. Totusi, aceasta tigaie are regulile ei, pe care e important sa le cunosti pentru a face preparate delicioase.

1. Incinge-l foarte bine
Ideea principala pentru un stir-fry este sa gatesti legumele la temperaturi foarte inalte. Acest lucru nu e posibil fara sa-ti incingi wokul in prealabil. Pune-l pe foc, fara sa adaugi nimic in el. Ca sa testezi daca temperatura este potrivita, toarna o picatura de apa. Daca se evapora imediat cum a atins tigaia, atunci este destul de incinsa.



2. Ulei rece
Nu pune uleiul de la inceput, ci adauga-l dupa ce tigaia s-a incins. Tipul de ulei este foarte important, iti trebuie unul cu punct de ardere foarte inalt. Nu ar trebui sa iasa niciun pic de fum. Uleiul de arahide este o alegere buna. Evita uleiul de masline si untul.

3. Scutura tigaia
Wokul are o forma deosebita, este mai adanc decat tigaile obisnuite. Asta iti permite sa-l scuturi bine, fara sa te ingrijorezi ca o sa-ti cada legumele pe jos. E important sa misti legumele in tigaie, pentru a se gati cat mai uniform.

4. Doar ingrediente uscate
Un aliment umed va modifica temperatura wokului, fapt pe care nu ni-l dorim. Nu pune nimic ud in tigaie, ci doar alimente uscate. Altfel, vei dauna modului de preparare dar si texturii finale a ingredientelor.

Autor:  Andreea Utza